Vi stödjer inte din version av webbläsare och vissa funktioner på sidan kanske därför inte fungerar. Vänligen uppgradera till den senaste versionen. Ignorera

Vår mission – vi bidrar till bättre boende och boendeekonomi

För oss är hållbarhet inte något enstaka projekt eller lösryckt kampanj. Det är en naturlig och integrerad del i vårt dagliga arbete för att alla ska få komma hem.

Till ett tryggt bostadsområde, en säker boendeekonomi eller ett miljömärkt hus byggt på schyssta villkor. Till en trygg hamn där man alltid är välkommen, hur ens förutsättningar och livspussel än ser ut.

Vi har alltid gjort mer än att bara låna ut pengar. Men när bostadsmarknaden, och hela världen, ser ut som den gör, är det verkligen hög tid att kavla upp ärmarna ännu högre och hugga i. Så att samhället blir hållbart för alla för lång tid framöver, och så att alla kan få känna glädjen och tryggheten i att komma hem.

Det här fokuserar vi på just nu:

Komma Hem-rapporten

Vi har gjort en djupdykning i den svenska bostadsmarknaden och tagit reda på:

Vilka konsekvenser får den nuvarande bostadsmarknaden på våra relationer, och på samhället i stort?

Vilka är utmaningarna, och hur kan vi skapa en mer välfungerande, inkluderande och hållbar bostadsmarknad?

Läs rapporten och ta del av våra insikter.

Tre områden där vi kan göra skillnad för:

En hållbar och transparent bostadsmarknad för dig

Ända sedan vi startade verksamheten 1985 har vi utmanat storbankernas krångliga villkor och brist på information. Vi vill att du ska veta precis vad som gäller för att kunna fatta rätt beslut för en trygg ekonomi och ett hållbart boende. Vare sig det handlar om att hitta, köpa, äga eller sälja en bostad.

Här är några av de initiativ vi driver för en hållbar och transparent bostadsmarknad för dig.

Boendeekonomi är jättekul

Vi vill att boendeekonomi ska vara jättekul. Så kul att vi dels gjort en humorshow i Globen och en musikvideo med Björn Gustafsson. Untz untz – lyssna och njut.

Lika ränta för alla

Hos oss är räntan alltid prutad och klar. Räntan baseras alltid på lånebeloppets storlek samt dess förhållande till bostadens värde.

Räntematchen

Det ska vara lätt att jämföra bolåneräntan, tycker vi. Med Räntematchen kan du som har bolån hos någon annan bank snabbt och enkelt jämföra din nuvarande ränta med vad vi kan erbjuda.

Booli

Sedan 2016 äger SBAB Booli. Tillsammans jobbar vi för en bättre bostadsmarknad där öppen information vinner över taktiker och säljknep.

Bytabostadsguiden

Vi vet att det är mycket att tänka på vid en bostadsaffär. I Bytabostadsguiden får du kunskap, tips och verktyg som gör att det känns både enklare och tryggare för dig som vill köpa eller sälja bostad.

SBAB Bloggen

Få koll på bostadsmarknaden – I SBAB Bloggen hjälper vår boendeekonom Claudia Wörmann och vår chefsekonom Robert Boije dig att förstå och analysera bostadsmarknaden.

Ett hållbart samhälle – för alla

En bostadsmarknad som inte fungerar är i mångt och mycket ett samhälle som inte fungerar. Idag lever ca 33 000 (!) svenskar i hemlöshet, byggbranschen präglas av svarta pengar och otrygga arbetsförhållanden och många förorter behöver rustas upp. Här kan vi göra massor av nytta, både på mikro och makronivå.

Här är några av våra initiativ för att bygga ett hållbart samhälle:

Situation Stockholm

SBAB stödjer Situation Stockholm i syfte att bidra till en bättre boendesituation för hemlösa i Stockholm. Vi stöttar Situation Stockholms skrivarverkstad där försäljare får hjälp att bolla idéer om texter, råd om hur de kan skriva och vad de kan skriva om. Vi hjälper även till att marknadsföra tidningen och dess säljare för att öka deras försäljningen.

Stockholms Stadsmission

Vi stöttar Stockholm Stadsmission i form av volontärarbete, förmånlig finansiering av deras lokaler, insamlingar från medarbetare och företaget samt stöttning vid akuta händelser. Vi har även varit med att ta fram den stöttande verksamheten ”Bobyrån” som erbjuder personer i hemlöshet ett boende i egen lägenhet som kombinerar eget ansvar med stöd i form av coaching.

Boost – FC Rosengård

Vi har ett samarbete med fotbollsklubben FC Rosengård som driver arbetsmarknadsprojektet Boost i Malmöregionen, i syfte att hjälpa arbetslösa ungdomar in i meningsfull sysselsättning eller studier. Vi bidrar till innehållet i projektet genom att föreläsa och undervisa för att öka kunskapen i vardagsekonomiska frågor.

En miljö i balans

Idag lever vi svenskar som att det fanns 1,7 jordklot. Det är raka motsatsen till hållbart. Därför arbetar vi för att göra det så enkelt som möjligt för alla att göra val som är bra för miljön. Till exempel genom att finansiera energisnåla hus, bygga hållbara bostadsområden och göra våra bolån gröna genom hela värdekedjan.

Här är några av våra initiativ för en bättre miljö:

Grönt Bolån

Bostäder står för nästan 40 % av all energiförbrukning i Sverige. Som bank så bidrar vi på de sätt vi kan för att minska energiförbrukningen i hemmen. Genom att ge en lägre ränta till de av våra kunder som har ett energieffektivt boende hoppas vi att fler blir motiverade att satsa på mer energieffektiva bostäder.

Energilån

SBAB strävar efter att vara en hållbar bank och det vill vi ska synas i våra produkter. Ett Energilån är ett privatlån där vi ger 0,50 % rabatt på räntan till dig som lånar till energibesparande renoveringar och investeringar.

Leva och bo hållbart

Vi har frågat 1500 svenskar om deras syn på hållbarhet och hur de själva gör för att bo och leva mer hållbart. 30 % svarade att de skulle vilja göra mer för att bo hållbart men att de inte vet hur. Här ger vi dig tips på vad du kan göra.