Press

Senaste rapporterna

 • Fler än hälften har mer än 100 000 kronor på bankkonto

  De svenska hushållen fortsätter, trots låga sparräntor, att sätta in mycket pengar på sina bankkonton. Storbankerna fortsätter att försvara sina marknadsandelar men det finns uppstickare som växer. Sparandet är skevt fördelat men en majoritet av de som är mellan 20 och 80 år har minst 100 000 kronor i kontosaldo och en av tio har mer än en miljon i kontosaldo.

  2017-02-09 Spara & Placera
 • Bostadsmarknaderna går i olika takt

  Storstadsregionernas bostadsmarknad fortsatte att utvecklas positivt under slutet av 2016, även om en viss inbromsning kunde märkas. Stigande efterfrågan och lägre utbud fick priserna att stiga, trots stillastående budgivning och oförändrade försäljningstider. Det var dock ganska stora skillnader mellan regionerna. Inför det första kvartalet väntas både utbud och efterfrågan öka i god takt medan priserna fortsätter stiga.

  2017-02-01 Mäklarbarometern
 • Sparkontoundersökning: Stora skillnader i hushållens marginaler.

  I den här undersökningen har vi för femte året i rad frågat 1 037 personer i hela landet om deras sparvanor, hur förberedda de är för oväntade utgifter och om de har koll på vilken ränta de har på sitt sparkonto.
  Resultaten visar på stora skillnader bland svenska hushåll när det gäller marginaler i hushållsekonomin. Många har en ganska rejäl buffert att ta av medan andra lever ur hand i mun, utan en krockkudde om något skulle hända i privatekonomin.

  2017-01-26 Specialstudier
 • Mer uppsida än nedsida…

  Bolåneräntorna bör successivt börja röra sig uppåt under 2017. Ränteutsikterna talar för att bunden boränta är att föredra men osäkerheten innebär att det finns god anledning att sprida riskerna.

  2017-01-20 Boräntenytt
 • Mycket kontosparande till låg ränta

  Hushållen sparar mycket och en stor del av besparingarna finns på bankkonton. Sammantaget har hushållen stoppat in 940 miljarder kronor på sina konton de senaste tio åren. Genom att de valt konton med låga räntor så har de under samma tid gått miste om drygt 107 miljarder kronor i ränta.

  2017-01-18 Spara & Placera
 • Mäklarutsikt nr 1 2017

  När bostadsmarknaden diskuteras hamnar i många sammanhang  storstadsregioner och tillväxtorter i fokus. SBAB vill nu ta reda på hur förhållandena på bostadsmarknaden upplevs på landsorten och på små orter i Sverige. Därför fokuserar 2017 års första Mäklarutsikt på läget på bostadsmarknaden ”på landet”.


  2017-01-13 Specialstudier