Press

Pressmeddelande | 2017-01-31

Så mycket behöver föräldrar spara för att ha råd med barnets kontantinsats

Många ungdomar vill flytta hemifrån kring 20 års ålder, men saknas kontantinsats till en bostadsrätt kan det vara svårt. Föräldrar som har ekonomisk möjlighet bör därför börja lägga undan pengar månadsvis från dagen då barnet föds. SBAB har gjort en djupdykning i hur mycket föräldrar hade behövt spara per månad sedan 20 år tillbaka för att ha råd med kontantinsats till en etta i Stockholm, Malmö och Göteborg.

På många orter är trycket på hyresrätter högt, vilket resulterar i såväl långa kötider som hög konkurrens vid andrahandsuthyrning. Många ser bostadsrätten som ett bra alternativ då det finns ett större utbud och även innebär en investering i den egna ekonomin. Att ha råd med en bostadsrätt som första bostad för unga vuxna kan dock vara en utmaning eftersom det krävs en kontantinsats, som ofta kan uppgå till höga belopp, för att få bolån. Föräldrar som har ekonomisk möjlighet bör därför börja spara till barnets kontantinsats redan från dagen då det föds.

- Efter kontroll av bebisens tio fingrar och tio tår bör föräldrar börja tänka på sparande till barnets framtida kontantinsats. Det kan kanske kännas lite konstigt, men det är nödvändigt med tanke på hur tuff dagens bostadsmarknad är. Mitt råd till nyblivna föräldrar är att vara disciplinerade i sitt månadssparande samt att ställa sina barn i bostadsköer redan då de är små. Sannolikt ser bostadsmarknaden för unga inte så mycket ljusare ut i framtiden heller, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.


Bifogat hittar du alla sammanställningar.


Om sammanställningen
Medelpriset på ettor ligger till grund för uträkningen. Prisstatistiken kommer från Booli. Utifrån medelpriset på ettor i respektive kommun har SBAB räknat ut vad kontantinsatsen, 15 procent av köpeskillingen, blir. Denna summa har legat till grund för uträkningen av hur mycket en person hade behövt spara per månad de senaste 20 åren för att ha råd med kontantinsatsen för en bostadsrätt (etta) idag. SBAB har inte tagit hänsyn till någon utveckling på kapitalet.För mer information, vänligen kontakta:

Claudia Wörmann Boendeekonom SBAB, 0709- 90 68 14, claudia.wormann@sbab.se

Karin Hellgren, Informationschef SBAB, telefon: 0706-68 38 24, karin.hellgren@sbab.se