Skuldkvot – vad är det och hur räknar man ut den?

Om du har ett bolån, eller ett annat lån, har du säkert hört talas om begreppet skuldkvot någon gång. Men vad innebär egentligen skuldkvot och hur räknar du ut den? Här förklarar vi mer.

Vad är skuldkvot?

Skuldkvoten visar hur stora bolåneskulder du (eller ditt hushåll om ni är fler) har i förhållande till din sammanlagda årsinkomst. När du ska köpa en bostad kan det vara bra att ha koll på din skuldkvot då den påverkar hur mycket du behöver amortera på ditt bolån och hur mycket du kan få låna.


Så räknar du ut din skuldkvot för bolån

Du kan snabbt ta reda på din skuldkvot genom att dela storleken på ditt bolån med din årliga bruttoinkomst, det vill säga din inkomst före skatt. Om ni är två som delar på bolånet räknar ni med er sammanlagda årliga bruttoinkomst. Här är ett räkneexempel:

Vi tänker oss att du har en årlig inkomst på 400 000 kronor och har ett bolån på 1 800 000 kronor, då räknar du ut din skuldkvot så här: 1 800 000 kronor / 400 000 kronor = 4,5 (450 %).


Kan jag sänka min skuldkvot?

Du kan sänka din skuldkvot på två sätt:

  • Genom att minska din bolåneskuld, eller
  • öka dina inkomster

En bolåneskuld kan minskas genom att öka amorteringen. Ju mer du amorterar varje månad, desto snabbare sjunker skuldkvoten.

Så påverkar skuldkvoten din amortering

Enligt amorteringskraven som vi har i Sverige behöver du amortera ytterligare 1 % av det totala lånebeloppet per år – om du har en skuldkvot över 4,5. Det vill säga om du lånar mer än 4,5 gånger din årsinkomst före skatt.

Påverkar skuldkvoten hur mycket jag får låna?

Som vi berättat om tidigare spelar alltså din skuldkvot en avgörande roll till hur mycket du behöver amortera på ditt bolån, och den påverkar då även hur mycket du får låna. Om du har en skuldkvot på över 4,5 kommer du få en större månadskostnad. Det är därför något som påverkar hur mycket du har råd att låna.

Hur mycket kan jag låna?

Innan du börjar leta bostad är det bra att veta hur mycket du kan köpa en bostad för, och hur mycket det kostar varje månad. Här kan du räkna ut hur mycket du kan låna – du ser direkt vad det kostar och vilken ränta du får.

Ansök om lånelöfte

Ansök om lånelöfte och få svar på om du kan låna det du behöver för ditt bostadsköp. Med vårt lånelöfte kan du själv uppdatera och anpassa ditt lånelöfte efter bostäder som du kollar på.