Publicerad: 17 november, 2023

3 tips på vad du kan göra när räntan är hög

Hur kan man tänka när räntorna är höga? Här är 3 tips till dig från vår privat- och boendeekonom Linda Hasselvik.


1. Mer pengar i plånboken varje månad genom jämkning

Du som betalar ränta har rätt till ett skatteavdrag på upp till 30 procent av dina räntekostnader. Om du till exempel betalar 8 000 kronor i månaden i ränta så innebär det att du kan få tillbaka nästan 30 000 kronor i samband med nästa års deklaration (läs mer om nya regler för skatteavdrag här). Det är också möjligt att få ut dessa pengar löpande under året i stället genom jämkning, vilket kan underlätta om ekonomin är ansträngd. Du kan enkelt ansöka om jämkning på Skatteverkets hemsida. De kan då besluta att din arbetsgivare ska dra av mindre skatt på din lön varje månad, och på så sätt får du mer pengar i plånboken.

2. Amortera mindre genom att värdera om bostaden

Att amortera på sina lån är i grunden klokt. Samtidigt kan det kännas tufft att amortera mycket när privatekonomin i övrigt är ansträngd. När du tar ett lån beräknar banken hur mycket du måste amortera i enlighet med de amorteringskrav som gäller alla bolånetagare i Sverige. När du har bott i din bostad i fem år, eller om du gjort väsentliga renoveringar, så har du dock möjlighet att värdera om din bostad. Om den är värd mer nu än när du tog lånet så kan det innebära att du behöver amortera mindre varje månad. Läs mer om amortering här.

3. Dra nytta av den högre räntan

Att räntan ökat är inte bara negativt för privatekonomin. Om du har sparade pengar så har du nu möjlighet att få ränta på dem. Se till att du sparar dina pengar på ett konto som ger så hög ränta som möjligt och dessutom har insättningsgaranti. Genom garantin har du rätt att få tillbaka upp till 1 050 000 kronor genom Riksgälden om banken eller kreditinstitutet skulle gå i konkurs.