Press

Pressmeddelande | 2018-06-07

Svårt köpa bostad för unga i Sveriges 20 största kommuner

Unga kvinnor stängs ute helt

SBAB har kartlagt förutsättningarna för att köpa bostad för unga i landets 20 största kommuner. Kartläggningen baseras på vad en etta kostar enligt Booli, vad kontantinsatsen behöver vara och vad som krävs i inkomst för att klara omkostnader som lån och amortering och hålla sig inom kvar att leva på kalkylen. Löneuppgifterna har hämtats från SCB:s statistikdatabas och avser 2016 års medellöner. SBAB har delat upp statistiken på unga kvinnor och män i åldersgruppen 25 till 29 år.

Sundsvall, Borås och Västerås
SBAB:s sammanställning visar att en ung man med medelinkomst kan köpa bostad i tre av Sveriges 20 största kommuner. För kvinnan med genomsnittslön är dörren stängd i alla 20 kommuner.

Sammanställningen visar med nedslående tydlighet att de unga som ska in på bostadsmarknaden har det väldigt svårt. Detta även om man som ung har sparat disciplinerat och fått ihop pengar till kontantinsatsen.

Trots valår har bostadsfrågorna inte prioriterats. Under tiden som det saknas en samsyn och strategi bostadspolitiskt påverkas en hel generation, menar Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB. Det här borde bli en väckarklocka för dem med inflytande att förstå vidden av problemen som de unga står inför.

– Det är ett flerdimensionellt problem att de unga inte kommer in på bostadsmarknaden, en egen bostad är ett steg på vägen mot att bli vuxen. Situationen för de unga leder till segregation, där de som har turen att ha föräldrar med ekonomiska resurser kan få hjälp. Övriga står utan både hjälp och egen bostad, säger Claudia Wörmann.

Tabell över fritidshusranking 2018

Om undersökningen

Booli står för statistiken på ettor, SBAB har räknat ut kontantinsatsen. Månadsavgiften har baserats på ett snitt/kvm för respektive kommun, källa Booli. Boytan 30 kvm har använts i beräkningen. Uträkningen baseras på en ensam sökande utan varken studielån eller andra lån. Lönen som krävs är avrundad till närmaste 500 kronor.


För mer information, kontakta gärna:

Claudia Wörmann, Boendeekonom SBAB, 0709-90 68 14, claudia.wormann@sbab.se

Karin Hellgren, Informationschef SBAB, 0706-68 38 24, karin.hellgren@sbab.se