Publicerad: 15 april, 2025

Du känner väl till att ROT-avdraget höjs tillfälligt?

Sedan 8 december 2008 har man kunnat få ett så kallat ROT-avdrag för reparation, underhåll samt om- och tillbyggnad av vissa bostäder. Avdraget utgör en viss procent av arbetskostnaden och ges i form av en skattereduktion (man får inte ROT-avdrag för material- och resekostnader). Det innebär att du får betala mindre i skatt än vad du hade fått göra annars.

Om du till exempel anlitar en snickare och bygger en altan där arbetskostnaden är 10 000 kronor har du med ett avdrag på 30 procent fått reducerad skatt med 3 000 kronor. Nu kommer ROT-avdraget temporärt att höjas från 30 till 50 procent under perioden 12 maj–31 december (beslutet klubbas formellt i riksdagen i juni).

I exemplet ovan med altanbygget ger det nya ROT-avdraget således en skattereduktion med 5 000 kronor i stället för 3 000 kronor.

Varför höjs avdraget och bara temporärt?

Ett viktigt syfte med ROT-avdraget är att minska svartarbete (som görs i syfte att komma undan skatt). Skälet till att regeringen nu vill höja ROT-avdraget temporärt är dock att dämpa de negativa effekterna som den nuvarande lågkonjunkturen har för byggsektorn. Byggsektorn har drabbats särskilt hårt när efterfrågan på nya bostäder har fallit kraftigt. Regeringen räknar med att konjunkturläget ska förbättras stegvis framöver, vilket är skälet till att höjningen av ROT-avdraget är temporär.

Hur fungerar avdraget i praktiken?

Företaget du anlitar för arbetet skickar en faktura till dig där ROT-avdraget redan tagits bort från kostnaden. Företaget ansöker sedan om att få motsvarande belopp utbetalat från Skatteverket. Du behöver därför inte själv ansöka om ROT-avdrag, men det är viktigt att meddela företaget du anlitat att du vill utnyttja möjligheten. Du kommer då att få ange ditt personnummer och om det gäller ett småhus/villa även fastighetsbeteckningen.

Finns det några begränsningar?

Du måste stå som ägare till bostaden (småhus, bostadsrätt eller ägarlägenhet) och bo i den för att kunna få ROT-avdrag. Även arbeten på fritidshus medges ROT-avdrag förutsatt att det inte hyrs ut permanent. Man kan som mest få ROT-avdrag på 50 000 kronor per person och år. Är ni två vuxna i hushållet (som båda står som ägare) kan ni få avdrag med 100 000 kronor sammanlagt per år. Om man även köper tjänster som medger så kallat RUT-avdrag (till exempel städning) är det sammanlagda beloppet för ROT- och RUT-avdrag 75 000 kronor per person och år. Det maximala ROT-avdraget kan således bli lägre än 50 000 kronor per person och år om du har köpt RUT-tjänster för mer än 25 000 kronor.

En annan viktig sak att tänka på är att om man har lite lägre inkomst så kan man aldrig få mer i skattereduktion än vad man skulle ha betalat totalt i skatt under året utan avdraget. Ytterligare en viktig sak att tänka på är att du kan få en kompletterande faktura från företaget om det visar sig att du tidigare under året har fått ROT-avdrag som gör att du slagit i taket för ROT-avdraget.

För en bostadsrätt kan du bara få ROT-avdrag för arbete som utförs inne i din bostad. Arbete på balkong eller fasad medger inte avdrag, inte ens om bostadsrätten är ett rad- eller parhus.

Det är datumet då du betalar för arbetet som styr vilket år ROT-avdraget hamnar på, inte datumet för fakturan. För att du ska få rotavdrag år 1 måste du även betala arbetet år 1. Om du i stället betalar år 2 hamnar ROT-avdraget på år 2.

För att ge rätt till ROT-avdrag år 1 måste arbetet vara utfört då och företaget ha ansökt om utbetalning senast 31 januari år 2, alltså året efter att det betalades.

Var kan jag läsa mer om hur ROT-avdraget fungerar?

Vill du ha mer utförlig information om ROT-avdraget och hur det fungerar kan du läsa på Skatteverkets hemsida.

 

Läs också