Landets elpriser är en komplicerad historia där politiska beslut på nationell och internationell nivå samverkar med tekniska förutsättningar på lokal nivå, ett europeiskt sammanlänkat elnät och ett nystan av skatter och avgifter. Det sistnämnda är anledningen till att nästan ingen förmår begripa detaljerna i en elräkning, förutom att det blir dyrt i slutänden.
Så vad kan du göra? Det mesta hänger ihop med saker som är bortom den enskilda individens kontroll, och med förnybar energi som en större del av energimixen framgent får vi dessutom vänja oss vid att elpriset kan komma att variera kraftigt. Ta gärna del utav en nyligen publicerad rapport om elprisernas betydelse för alla Sveriges småhusägare.
Hur kan man minska elkostnaderna
En av de största boendekostnaderna för alla hushåll är uppvärmning och här är det är värt att lägga mest krut.
- Genom att tilläggsisolera kan du minska energispillet och därmed sänka kostnaderna.
- Ta reda på om det skulle löna sig att installera någon form av värmepump, till exempel bergvärme.
- Givet att boendeformen medger det, så kan både husägare och bostadsrättföreningar installera solceller på taket.
- Otäta fönster och hustak kan vara en bov i dramat, låt en fackman inspektera om det finns något du kan göra på det området. Du kan t ex få kostnadsfri rådgivning genom vår samarbetspartner Anticimex vid energieffektiviserande åtgärder i samband med en renovering.
Läs mer om hur du kan energieffektivisera ditt hus
Elförbrukningen i ditt hem
Dessutom kan det vara på sin plats att kontakta ditt elbolag och utforska möjligheterna att minska dina elkostnader. Uppvärmningen av ett hus står ofta för 70-80 % av en husägares elförbrukning, medan 20 – 30 % av förbrukningen utgörs av beteendet i ditt hem, till exempel när man använder tvättmaskin och torkskåp, samt lampor och kyl/frys som alltid är igång.