Köpa tillsammans med någon annan

Ska du köpa din första bostad men har inte möjlighet att skaffa bolån på egen hand? Genom att ta hjälp av exempelvis en förälder kan du som studerar eller av någon annan anledning inte kan skaffa bolån själv, öka dina möjligheter mot ditt första bostadsköp.

Det finns olika sätt som exempelvis en förälder kan hjälpa till. Ett sätt är att ni ansöker om ett bolån tillsammans med varandra, det kallar vi för att låna med en extra låntagare. Ett annat alternativ är att föräldern köper bostaden åt eller tillsammans med dig, men att du som barn bor och nyttjar boendet.

Vad som passar er bäst och hur allt fungerar pratar vi igenom tillsammans när ni kontaktar oss.

Så gör ni för att ansöka

För att köpa en bostad och ansöka om bolån tillsammans med exempelvis en förälder behöver ni ringa till oss tillsammans.

Det bästa är om ni kan vara på samma plats när ni ringer. Om det inte är möjligt behöver ni tillsammans ringa upp oss via ett trepartssamtal.

När ni kontaktar oss behöver alla identifiera sig med BankID. I samtalet kommer vi bland annat prata om era löner, boendekostnader och andra lån som kan finnas.

Se över det juridiska

När du ska köpa en bostad tillsammans med någon annan än din partner är det viktigt att se över det juridiska. Det kan vara bra om ni tillsammans pratar igenom vilka situationer som kan inträffa och bestämma er för innan vad ni ska göra om det händer, exempelvis:

  • Ska alla som äger bostaden få vara med och påverka och bestämma om själva bostaden?
  • Vad händer om du vill flytta ihop med en person som inte är skriven på bostaden?
  • Hur gör ni om bostaden ska säljas och det blir en vinst eller förlust?

För dig som ska skaffa en bostadsrätt har föreningen ofta krav på att den som bor i lägenheten också ska vara delägare. Om du eller den du lånar med är delägare till bostaden kan det dyka upp frågor om vad som händer om någon skulle skilja sig, avlida eller om andra juridiska frågor och situationer som kan uppstå.

Som bolånekund hos oss får du kostnadsfri juristhjälp och kan teckna de vanligaste avtalen tillsammans med vår samarbetspartner Lexly.