Press

Pressmeddelande | 2019-03-05

Åre i topp om svenska folket får välja 

SBAB har i den årliga sportlovsundersökningen tagit reda på mer om inställningen till att resa till fjällen. Hur gör den som åker till fjällen för att hålla nere kostnaderna på semestern? Det allra vanligaste sättet är att passa på att åka till fjällen innan eller efter skolloven, som är de dyraste perioderna. Majoriteten har Åre som förstahandsval följt av Sälen, förutom åldersgruppen 56 till 80 år, som har Sälen som förstahandsval.


Bra säsong i fjol
Skidsäsongen 2017/2018 präglades av väldigt goda snöförhållanden i hela Sverige vilket bidrog till rekordresultat för många svenska skidanläggningar. Det såldes liftkort för 1,7 miljarder, en ökning med 16 procent jämfört med säsongen innan, enligt SLAO. Man kan anta att andelen som väljer svenska fjällen framför att åka till alperna ökat i takt med att det blivit dyrare att åka utomlands med anledning av den dåliga kronkursen.

Vilken av följande fjällorter vill du helst besöka?

2018

2019

Åre

Åre

Sälen

Sälen

Kebnekaise

Vemdalen

Vemdalen

Idre

Idre

Riksgränsen


Hur gör du för att hålla nere kostnaderna?
Det kan bli kostsamt att åka till fjällen, speciellt om man är en familj. Det vanligaste sättet är att undvika att äta ute och istället laga mat själv. Att bo med andra och därmed komma ner i kostnader är ett annat vanligt sätt. Det är ganska lätta åtgärder som till och med kan göra skidresan lite roligare. Alla kan inte åka iväg och åka skidor utanför skolloven, som ju är dyrast, det kan vara svårt med barn i skolåldern, även om viljan finns där.

- Det kan bli kostsamt att åka till fjällen, speciellt om man är en familj. Att vara kostnadsmedveten är en förutsättning för vissa för att över huvud taget kunna åka iväg på en skidresa, säger Claudia Wörmann, Boendeekonom på SBAB.

Så här gör kvinnor respektive män för att hålla nere kostnaderna
Vissa skillnader finns för hur man gör för att hålla nere kostnaderna. Den största skillnaden är att fler män, jämfört med kvinnor, inte bryr sig om kostnaderna vid en skidresa. Männens rangordning inom parentes.

1. (2) Självhushåll istället för att äta ute

2. (1) Undviker de dyraste perioderna

3. (5) Bor med andra och delar kostnaderna

4. (4) Använder egen eller lånad utrustning (slippa hyra)

5. (7) Bor med lägre standard

6. (6) Försöker låna boende av vänner och bekanta

7. (3) Är inte så noga med kostnaderna

8. (8) Bor en bit från backar/spår


Resan finansieras av sparade pengar
Drygt hälften av de som åker på skidresa finansierar den med sparade pengar. 25 procent har ekonomi för resan utan att behöva varken spara eller betala av. Sen följer att man har lite besparingar och tar en del på avbetalning, en del får hjälp ekonomiskt för att kunna åka och sist finns det de som säljer av fonder och aktier inför skidresan.

- För den som gillar att åka skidor bör inte viljan att slänga sig ned för nypistade backar eller färdas på nypreparerade spår spräcka budgeten. Men det är nästan onödigt att påpeka. Det finns en mycket utbredd kostnadsmedvetenhet för de som ska åka skidor, kanske inte för att de vill utan för att de måste, säger Claudia Wörmann.


Om undersökningen
Undersökningen beställdes av SBAB och genomfördes av SynoInt. 966 personer svarade i åldern 20 till 80 år, med ett representativt urval. Undersökningen var aktiv mellan 22 till 25 februari 2019.


För mer information, kontakta gärna:

Claudia Wörmann, Boendeekonom SBAB, 0709-90 68 14, claudia.wormann@sbab.se

Erik Wennergren, Presschef SBAB, 0724-51 79 37, erik.wennergren@sbab.se