Press

Pressmeddelande | 2018-07-12

Inget nytt under solen på bostadsmarknaden i Göteborg tredje kvartalet

Utbudet av både bostadsrätter och villor till försäljning bedöms bli oförändrat tredje kvartalet. Med oförändrad efterfrågan. Förmedlingstiden, den tid det tar att sälja en bostad, blir varken kortare eller längre utan oförändrad för både villor och bostadsrätter, konstaterar fastighetsmäklarna i SBAB:s Mäklarbarometer i Göteborg.

I Mäklarbarometern har fastighetsmäklare verksamma i landets tre storstadsregioner sedan 2005 fått bedöma marknadsläget utifrån en rad parametrar. Mäklarna bedömer hur senaste kvartalet varit och gör en prognos över kommande. I och med att fastighetsmäklare kommer så nära affären och hör hur både säljarna och köparna resonerar kan de tidigt fånga upp det som senare syns i statistiken. Alla diagram över prognoserna bifogas.


StorGöteborg prognos tredje kvartalet 2018

Något färre bostäder till salu tredje kvartalet.

Utbud och efterfrågan
Utbudet av bostadsrätter till salu bedöms minska (47 procent) följt av att utbudet blir oförändrat till antal (43 procent). Liknande bedömning görs för villamarknaden i Göteborg tredje kvartalet, 41 procent säger att utbudet av villor till salu blir oförändrat, följt av att utbudet minskar (35 procent).

Prognosen för efterfrågan följer samma linje, med oförändrad efterfrågan, på både bostadsrätter (59 procent) och villor (48).

Prisutveckling
59 procent av fastighetsmäklarna bedömer oförändrade priser på bostadsrätter tredje kvartalet och 32 procent tror att priserna stiger något. På villamarknaden är man mer överens, 76 procent gör prognosen oförändrade priser.

- Om fastighetsmäklarnas prognos i StorGöteborg slår in lär vi inte uppleva så mycket förändring under tredje kvartalet mot nu. Utbud och efterfrågan bedöms bli oförändrade, likväl som prisutvecklingen där något fler bedömer stigande priser på bostadsrätter. Jag är lite förvånad över samstämmigheten i prognosen oförändrat läge för bostadsrätter och villor, med tanke på de stora skillnaderna mellan boendeformerna, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.


StorGöteborg andra kvartalet 2018

Under andra kvartalet ökade utbudet av både bostadsrätter och villor till salu. April och maj brukar aktiviteten vara hög på bostadsmarknaden för att dippa i juni i samband med att många tar semester, så även från bostadsmarknaden.

Efterfrågan
Uppfattningen om efterfrågan på bostadsrätter går vitt isär, 40 procent upplevde att efterfrågan minskade under andra kvartalet, 38 procent att efterfrågan ökade något.

På villamarknaden var efterfrågan oförändrad (44 procent) följt av att efterfrågan ökade något (35 procent).

Olika uppfattning om prisläget på bostadsrättsmarknaden
Fastighetsmäklarna har olika syn på prisutvecklingen framför allt bostadsrättsmarknaden under andra kvartalet. Lika många, 42 procent på vardera bedömningen, säger att priserna på bostadsrätter ökade något i pris och var oförändrade.

59 procent bedömer att priserna var oförändrade på bostadsrätter, 25 procent bedömde att villapriserna sjönk något.

Längre tid att sälja bostad
51 respektive 61 procent bedömde att det tog längre tid att förmedla en bostadsrätt respektive en villa under andra kvartalet.

 

Fakta om SBAB:s Mäklarbarometer
SBAB:s Mäklarbarometer är en kvartalsvis enkät till 220 fastighetsmäklare i StorStockholm, StorGöteborg och StorMalmö som genomförts sedan 2005. Den görs av CMA Research på uppdrag av SBAB. Undersökningen besvarades i juni.


För mer information, vänligen kontakta:

Claudia Wörmann, Boendeekonom SBAB, 0709-90 68 14, claudia.wormann@sbab.se

Karin Hellgren, Informationschef SBAB, 0706-68 38 24, karin.hellgren@sbab.se