Press

Pressmeddelande | 2018-07-03

Is i magen på bostadsmarknaden – 8 tips till köpare och säljare

De senaste tre månaderna har bostadsrättpriserna gått ner med 1,6 procent och sett till samma tid förra året har priserna i riket nu gått ner med 7,8 procent. Situationen på bostadsmarknaden har förändrats och nu listar SBAB tips till både köpare och säljare för att de på bästa sätt ska kunna anpassa sig till det nya läget.

Priserna på bostadsmarknaden har gått upp under lång tid och att marknaden på senare tid har vänt kan ha kommit som en chock för de som tidigare inte upplevt en kraftig prisnedgång, i stil med den på 90-talet.

– Jag tror framförallt att yngre, som bara sett priserna gå upp sen de kom in på bostadsmarknaden, känner sig extra oroliga just nu. Men jag tycker det är bra att alla påminns om att priserna på bostadsmarknaden också kan gå både upp och ned. Man ska alltid köpa bostad för att man tror sig kunna trivas där, men förstås också ha råd. Bostadens säljvärde borde vara mindre relevant så länge du planerar att bo kvar i den, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

För de som däremot planerar att köpa eller sälja på dagens marknad har SBAB fyra tips till respektive grupp.

Fyra tips till säljare på dagens bostadsmarknad

  • Ta med i beräkningen att försäljningen kan ta tid.
  • Idag är det för de flesta, men inte alla, bra att sälja nuvarande bostad innan man köper nytt. Det gör att du vet exakt hur mycket du har att röra dig med i din nästa affär. Rådgör med banken.
  • Blanda inte ihop sentimentala minnen med bostadens skick. Det är fullt naturligt att tycka att den egna bostaden är finast i hela kvarteret. Försök att tänka bort dina egna upplevelser i bostaden, tänk framförallt läge och skick inför en försäljning.
  • Kolla vad som sålts i närtid i ditt område. Snegla inte på vad grannen fick för ett par år sedan, marknadsläget nu är ett annat.


Fyra tips till köpare på dagens bostadsmarknad

  • Marknads- och prisläget är förändrat, men det är inte fråga om outletpriser. Ha rimliga förväntningar på vad du kan köpa bostaden för.
  • Ha ett lånelöfte klart. Ha tät dialog med banken så att du inte går över din budget. Maxa inte lånelöftet.
  • Drabbas inte av jag-ska-vinna-djävulen. Budgivning är stressande. Kanske har du redan ”kärat ned dig” i bostaden som du budar på. Att då få konkurrens blir som ett svartsjukedrama. Paketera känslorna och ta fram ditt kalkyl-jag istället. Sumpar du den här står det tusen åter.
  • Tänk brett. Många fokuserar på en enda stadsdel, på en gata till och med. Snegla i angränsande områden, vem vet, det kanske är där din drömbostad finns?


För mer information, kontakta gärna:

Claudia Wörmann, Boendeekonom SBAB, 0709-90 68 14, claudia.wormann@sbab.se

Karin Hellgren, Informationschef SBAB, 0706-68 38 24, karin.hellgren@sbab.se