Press

Pressmeddelande | 2018-04-13

Stort utbud av nyproducerade bostadsrätter i mars

– Med stora länsvisa skillnader

SBAB har med hjälp av siffror från bostadssajten Booli undersökt hur utbudet ser ut på nyproduktions- respektive begagnatmarknaden för bostadsrätter. I 11 av Sveriges 21 län var det fler nyproducerade bostadsrätter till salu än begagnade.

Utbudet i mars
Andelen nyproducerade bostadsrätter uppgick till 19 589 och på begagnatmarknaden var 19 063 till salu i mars i år. I 11 av Sveriges län fanns nyproducerade bostadsrätter till salu än begagnade. I vissa län var skillnaden stor, i exempelvis Örebro län fanns det i mars 716 nya bostadsrätter och 372 begagnade. I Uppsala län fanns 1 745 nya bostadsrätter och 699 begagnade.

– På vissa orter har nyproduktionstakten varit mycket hög och marknaden har svårt att svälja alla lägenheter som kommer ut på samma gång. Den svajiga prisutvecklingen och faktiskt svårbedömda generella utvecklingen påverkar förstås nyproduktionen mer eftersom du investerar i något som ligger i framtiden. De långa processerna för nyproduktion påverkar på flera sätt, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Mars jämfört med september 2017
I mars fanns det 19 589 nya bostadsrätter till salu i hela Sverige vilket är fler än för ett halvår sedan, i september fanns det totalt 15 622. Motsvarande jämförelse på begagnatmarknaden visar att andelen begagnade bostadsrätter var något färre i mars jämfört med i september, 19 063 respektive 21 828.

– Förändringen i utbud på nyproduktionsmarknaden är starkt kopplat till att många bostadsrätter kommer ut samtidigt, i ett nytt projekt eller i en andra etapp. Begagnatmarknaden är mer trögrörlig med säsongsmässiga variationer, säger Claudia Wörmann.

Antal bostadsrätter till salu sorterat efter län och jämfört med september 2017

Tabell över fritidshusranking 2018


För mer information, kontakta gärna:

Claudia Wörmann, Boendeekonom SBAB, 0709-90 68 14, claudia.wormann@sbab.se

Karin Hellgren, Informationschef SBAB, 0706-68 38 24, karin.hellgren@sbab.se

 

Om statistiken

Utbudet nyproduktion
Visar antal bostadsannonser som varit aktiva någon gång under mars respektive september 2017. Inkluderar inte planerade bostäder men bostäder som är under uppförande och som är bokningsbara.

Utbudet succession (begagnade bostäder)
Visar antal bostadsannonser som varit aktiva någon gång under mars respektive september 2017.

Felmarginaler
Då mäklare eller byggherrar byter publiceringssystem kan detta påverka statistiken på grund av att det uppstår dubbletter under perioden.