Press

Pressmeddelande | 2017-11-28

SBAB säger upp banksamarbeten för bolåneförmedling

SBAB säger upp samarbetsavtalen för bolåneförmedling med Ikano Bank, ICA Banken och Sparbanken Syd. Samarbetena avslutas under 2018–2019 efter att uppsägningstiderna har löpt ut. SBAB har därefter inga kvarvarande bolåneförmedlingsamarbeten i andras varumärken, så kallade ”white label”.

SBAB:s strategi är att fokusera på ett kunderbjudande i eget varumärke med ett i huvudsak digitalt kundmöte. Utlagd verksamhet i form av bolåneförmedling genom ”white label”-samarbeten, i en allt komplexare regulatorisk marknad, driver kostnader och skapar en ineffektivitet som försämrar konkurrenskraften. Dessutom medför ökade kapitalkrav för utlåning att SBAB prioriterar utlåningstillväxt i eget varumärke.

- Efter många år av gott samarbete med de tre bankerna väljer vi nu att säga upp samarbetsavtalen. Vi behöver inte längre öka vår utlåning med hjälp av andra varumärken. Vi ska fokusera på framtidens digitala kunderbjudande och kundmöte inom boende och boendeekonomi för att stärka SBAB:s varumärke ännu mer, säger Klas Danielsson, VD på SBAB.

Totalt uppgår bolånestocken för de tre banksamarbetena till cirka 27 miljarder kronor per den 30 september 2017, vilket motsvarar cirka 8 % av SBAB:s totala utlåning. I samarbetena är SBAB kreditgivaren, men har inte kundrelationen. Efter att avtalens uppsägningstid har löpt ut med Ikano Bank och ICA Banken kommer kunderna att ha en direktrelation med SBAB avseende bolånet. Sparbanken Syd har enligt avtal möjlighet att träda in som kreditgivare för sina kunder.

SBAB har haft Sveriges nöjdaste bolånekunder de senaste tre åren och tar marknadsandelar på bolånemarknaden. Den nyutlåning och utlåningstillväxt som de tre bankerna har skapat beräknar SBAB kompensera genom ökad utlåning i eget varumärke.

 

För mer information, vänligt kontakta:

Karin Hellgren, Informationschef SBAB, 0706-68 38 24, karin.hellgren@sbab.se

Klas Danielsson, VD SBAB, 0706-94 43 01, klas.danielsson@sbab.se