Press

Pressmeddelande | 2017-04-19

Gotland fortsatt i topp, fjällen ökar i popularitet

Under påskledigheten börjar ofta tanken på ett fritidshus vakna till liv. SBAB har för fjärde året i rad ställt frågan var ett fritidshus ska ligga geografiskt för att vara attraktivt. Länge toppade Stockholms skärgård önskelistan. Men inte längre. För andra året i följd ligger ett fritidshus på Gotland högst upp i rankingen.


Fritidshusranking 2017

-    Fritidshuset på Gotland, med sin unika natur och sin charm, ligger för andra året högst upp i rankingen. Det är speciellt intressant att se att ett fritidshus i fjällen klättrat så kraftigt uppåt på önskelistan säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB. Det är dags att på riktigt börja betrakta fjällen som en åretruntdestination.

Delade känslor inför ett fritidshus med renoveringsbehov

SBAB ville veta vad slags känsla ett fritidshus med renoveringsbehov framkallar. 67 procent svarar att de känner sig förväntansfulla och att det känns kul att renovera. Övriga 33 procent svarar att de blir stressade av att tänka på ett fritidshus med renoveringsbehov och att renovera på semestern inte är något för dem.

Liten skillnad

Svaren kan påverkas av att renovering kan ha olika betydelse för människor, allt från att lägga om taket till att måla en list och välja tapet.

69 procent av männen känner sig förväntansfulla när de tänker på ett fritidshus med renoveringsbehov, 64 procent av kvinnorna. 31 procent av männen känner sig stressade, 36 procent av kvinnorna.

SBAB ville också veta hur man tänker när det kommer till att renovera.

Föreställ dig att du precis köpt ett fritidshus med stort renoveringsbehov - hur gör du:

  • Anlitar hantverkare och gör en del själv
  • Tar hjälp av släkt och vänner
  • Jag gör allt själv
  • Jag köper ett hus med renoveringsbehov för att jag vill ha det så
  • Anlitar hantverkare till allt som behöver göras

Sundhetstecken att ta hjälp

Det vanligaste när man har ett fritidshus som behöver renoveras är att ta hjälp av hantverkare och göra resten själv. Även att anlita släkt och vänner är populärt.

-    Det kan finnas inslag av romantiserande när man tänker på att renovera sitt lilla torp. Vi blir ju ganska ivrigt påhejade av program och artiklar i ämnet. Och precis som i våra övriga bostäder vill vi sätta vår egen prägel där vi är på vår lediga tid under helger och semestrar. Att ta hjälp av de som kan minimerar inte bara eventuella skador utan kan minska stressen som ju är extra ovälkommen på semestern, säger Claudia Wörmann.

Om undersökningen

SBAB:s undersökning Fritidshuset 2017 baseras på en enkät som SBAB låtit CINT/Snabba Svar genomföra 23-30 mars 2016. I undersökningen har 1 024 personer från hela Sverige i åldern 20-80 år svarat.


För mer information kontakta oss gärna:

Claudia Wörmann Boendeekonom SBAB, 0709- 90 68 14, claudia.wormann@sbab.se

Karin Hellgren, Informationschef SBAB, 0706-68 38 24, karin.hellgren@sbab.se