Press

Pressmeddelande | 2016-11-01

Tusentals kronor att spara på boendet för den som blickar utåt

Att köpa villa i en av orterna i Mälardalen istället för i Stockholm innebär att inköpspriset minskar med flera miljoner, vilket sänker månadskostnaden för boendet med flera tusen kronor per månad. En ny kartläggning, baserad på stockholmarnas sökpreferenser och medelslutpriser hos Booli, visar att det går att spara tusentals kronor per månad på att utöka sökområdet utanför Stockholmsområdet.

SBAB har tillsammans med Booli kartlagt genomsnittspriser för villor på de orter som stockholmarna söker mest på i Mälardalsregionen. Urvalskriteriet har varit att pendlingstiden ska vara max 1,5 timmar och att det behövs ett pendlarkort.

Kartläggningen visar att en dryg timmes pendling, pendlingskostnader inkluderat, potentiellt kan sänka bostadsutgiften med många tusenlappar. I beräkningen har SBAB tagit med kostnaden för räntor efter skatteavdrag, amorteringar och ett pendlarkort med lokaltrafikstillägg (SL).

Stockholmarnas vanligaste sökningar på Booli

Här är de orterna som är vanligast bland stockholmare att söka på:

Månadskostnad för pendlarkort och bolån

-    Ett lite lugnare tempo på en ort utanför huvudstaden kan locka till att utöka sökområdet för en ny bostad. Beräkningen visar också tydligt att den som vill komma ner i månadskostnad för boendet bör överväga att titta på en villa utanför Stockholmsregionen. Har du möjlighet att jobba på distans och ha flexibla arbetstider ökar chanserna att få livspusslet att fungera. Glöm inte att räkna med en högre kommunalskatt och andra kostnader som flytten kan medföra, säger Emma Persson, Boendeekonom SBAB.

För mer information, kontakta

Emma Persson, Boendeekonom SBAB. Telefon: 0761-09 27 30, emma.persson@sbab.se
Matilda Adelborg, PR- och marknadskoordinator Booli. Telefon: 0735-83 93 35, matilda.adelborg@booli.se
Karin Hellgren, Informationschef SBAB. Telefon: 0706-68 38 24, karin.hellgren@sbab.se