Press

Pressmeddelande | 2016-04-05

Ernst påverkar intresset för fritidshus

I SBAB:s undersökning Fritidshuset 2016 har 1 034 personer svarat på frågor om fritidshus. 55 procent anser att Sommar med Ernst och andra program gör att intresset för fritidshus ökar. 

Så här års väcks många människors drömmar om ett fritidshus till liv. Intresset märks i ökad aktivitet på fritidshusmarknaden. För den som vill finns många tips, reportage och inslag om det ideala fritidshuslivet där Ernst Kirchsteiger(?) är en av dem som dominerar.


-    Att så många som 55 procent av de tillfrågade anser att ”Sommar med Ernst” och liknande program påverkar intresset för fritidshus är inte förvånande. Jag sätter min förhoppning till att den som letar fritidshus inser att bakom dessa program arbetar ett helt team som gör att renovering och kreativa lösningar ser lekande lätt ut, säger Claudia Wörmann, Boendeekonom på SBAB.


Rött hus med vita knutar står sig starkt
SBAB frågade hur ett klassiskt svenskt fritidshus ser ut och fortfarande hamnar det röda huset med de vita knutarna högst upp när svenska folket får associera fritt. På god andra plats finns ett hus på en klippa vid havet. Även det enkla huset på landet och fjällstugan finns med i associationerna. Ganska vanligt är också att man inte har någon speciell bild av ett fritidshus.


-    Att inte ha någon speciell bild av ett fritidshus behöver inte betyda något annat än att ett fritidshus i Sverige kan se ut på olika sätt, vilket ju helt klart stämmer överens med verkligheten, säger Claudia Wörmann.


El och vatten
När svenska folket får ranka de attribut som är viktiga vid val av fritidshus framträder en bild av en moderniserad stuga.


Om du skulle köpa ett fritidshus, vilka egenskaper krävs för att du skulle vara intresserad?


1.    Elektricitet
2.    Varmvatten och avlopp
3.    Närhet till bad
4.    Sjöutsikt
5.    Strandtomt
6.    Enskilt läge
7.    Närhet till service
8.    Bredbandsuppkoppling
9.    Omgivning med djupa skogar
10.    Omgivning med öppet landskap
11.    Egen brunn och enkel standard
12.    Nära bostaden (max fem mil)
13.    Nära till grannar
14.    Nära till nöjesliv
15.    Gammalt hus, minst 100 år


-    El, indraget varmvatten och avlopp är viktigast för den som söker fritidshus. Det är glädjande att så många värdesätter detta som är viktiga parametrar. Renoveringsprogrammen verkar påverka intresset men kanske bara som en inspiration för att göra mindre omfattande förbättringar, i ett fritidshus med bra grundstandard, avslutar Claudia Wörmann.


Den 7 april presenterar SBAB rankingen av var drömfritidshuset helst ska vara beläget.

För mer information, kontakta gärna:


Claudia Wörmann, Boendeekonom SBAB, telefon: 0709-90 68 14, e-post:

claudia.wormann@sbab.se

Karin Hellgren, Informationschef SBAB, telefon: 0706-68 38 24, karin.hellgren@sbab.se