Press

Pressmeddelande | 2016-02-24

3,5 månad för att sälja ett småhus, knappt en månad för en bostadsrätt   

SBAB har gått igenom siffror från Booli som visar hur lång tid det i genomsnitt tar från det att en bostad läggs ut till försäljning och att den säljs. Statistiken visar på stor variation i tid mellan länen, och att förmedlingstiden är mycket kortare för bostadsrätter.

Det tar i genomsnitt knappt 3,5 månad (104 dagar) att förmedla en villa eller ett radhus i Sverige idag. Det tar betydligt kortare tid att förmedla en bostadsrätt, knappt en månad (27 dagar).

I Stockholms län tar det i genomsnitt tre veckor (21 dagar) att förmedla en bostadsrätt och 27 dagar att förmedla en villa eller ett radhus. I andra län kan en förmedling ta betydligt längre tid.

- I vissa kommuner i respektive län går det mycket fort. Som köpare kommer du heller inte in i processen direkt, första visning kan dröja något efter det att annonsen på den aktuella bostaden kommer ut, säger Claudia Wörmann boendeekonom på SBAB som analyserat statistiken. 

På vissa marknader förklaras de korta förmedlingstiderna av den utbredda obalansen mellan utbud och efterfrågan. Nyligen konstaterade Boverket att det råder bostadsbrist i 250 av landets 290 kommuner.

Att bostadsrätterna förmedlas snabbare förklaras delvis av att processen för att köpa en villa ofta är mer omfattande än den för en bostadsrätt.

- För många är bostadsaffären det största privatekonomiska beslut man fattar i livet, med uppenbart korta betänketider. Ett flyttbeslut är många gånger känslomässigt jobbigt och den här statistiken visar också att du måste vara både alert för att hinna med och påläst för att fatta välgrundade beslut, säger Claudia Wörmann, boendeekonom SBAB. 

Förmedlingstider i genomsnitt

För mer information, kontakta gärna:

Claudia Wörmann, Boendeekonom SBAB, 0709 90 68 14, claudia.wormann@sbab.se