Press

Pressmeddelande | 2016-01-18

Kvinnor flitigare sparare än män – men mindre intresserade av avkastningen  

Kvinnor sparar i högre utsträckning än män och många har ett sparkonto, visar SBAB:s senaste undersökning om sparande. Problemet är att färre kvinnor noga jämför aktörer och i högre grad använder sin huvudbanks sparkonto för pengarna, och därmed riskerar bli helt utan avkastning.

Svenska kvinnor är bra på att spara, visar SBAB:s undersökning, som presenteras i sin helhet den 22 januari. Hela 55 procent av svenska kvinnor uppger att de har ett sparkonto och mer än 43 procent sparar pengar regelbundet, att jämföra mot 39 procent av männen. Så långt allt väl. Problemet är att fler kvinnor än män inte vet vilken ränta de har på sparkontot: 70 procent av kvinnorna är osäkra på räntenivån på sitt konto – 36 procent vet inte alls och 34 procent vet ungefär. Dessvärre uppger också 17 procent av kvinnorna att de inte har ork eller förmåga att sätta sig i frågor som handlar om att jämföra olika aktörer mot varandra för att få den bästa ränta.

- Har man koll på sin ekonomi, är man rustad för oförutsedda förändringar i livet. Det är avgörande att ha översikt och vara påläst. Det är inte så svårt som många tror, det handlar bara om att ge sin privatekonomi 15 minuter av sin tid. Till exempel kolla upp vilket konto som ger bäst sparränta via en jämförelsetjänst på nätet och flytta pengarna redan idag, säger Emma Persson, Boendeekonom på SBAB.

Liten sparguide för den som har ett sparkonto:

1. Kolla upp vilken ränta ditt konto har! Det står på bankens hemsida eller i internetbanken.

2. Har du nollränta på ditt konto, gör så här:

a. Använd en prisjämförelsetjänst på nätet och kolla upp en aktör som har bra ränta, fria uttag och insättningsgaranti (det betyder att staten garanterar dina pengar om institutet går i konkurs).

b. Öppna ett konto i den nya banken och för över de pengar som du buffertsparar. Klart!

3. Sikta på ett par, tre månadslöner i buffert. Resten, det du sparar på lite längre sikt, bör du spara på aktiemarknaden. Om du vill göra det enkelt för dig så välj till exempel en billig indexfond.

Fler män är aktiva med sin privatekonomi

Nästan 30 procent av männen svarar tvärsäkert att de vet vilken ränta de har på sitt sparkonto. Endast 18 procent av kvinnorna svarar samma sak. Fler män (29 procent) än kvinnor (20 procent) uppger dessutom att de har jämfört olika aktörer och valt den de anser bäst.

- Att ta sig tid att sätta sig in en aning i sin privatekonomi handlar om att respektera sina pengar, säger Emma Persson. I det långa loppet ger även små belopp lite ränta och det är det minsta dina pengar är värda!Om undersökningen

Undersökningen har genomförts under perioden 6-13 januari 2016 via en webbenkät av CINT/SnabbaSvar.se på uppdrag av SBAB. 1 010 personer i åldrarna 20-80  år har svarat på enkäten.


För mer information, kontakta gärna:

Emma Persson, Boendeekonom SBAB, telefon: 0761-09 27 30, emma.persson@sbab.se

Karin Hellgren, Informationschef SBAB, telefon: 0706-68 38 24, karin.hellgren@sbab.se