Press

Pressmeddelande | 2015-02-10

Vardagsekonomin den vanligaste källan till konflikt

Matkostnader och räkningar. Det klingar inte särskilt roligt, men är en nödvändig del av vardagen för de allra flesta. Dessvärre är det också två av de vanligaste orsakerna till ekonomiska konflikter i en relation. Det visar en undersökning SBAB har låtit göra för att uppmärksamma alla hjärtans dag.

Det är tveksamt om pengar gör någon lycklig, men de kanske åtminstone underlätta livet. Ungefär hälften av alla par bråkar om ekonomin ibland och egentligen är det inte så konstigt. Hur mycket vi tjänar, hur mycket vi har sparat och vad vi vill göra med våra pengar är högst individuellt.

Allra vanligast är det att bråka om matkostnader som 49 procent svarar är en källa till konflikt. Efter matkostnader är det vanligast att bråka om kostnaden för prylar (48 procent) och om fördelningen av räkningar (46 procent). Den minst vanliga källan till konflikter är ett för stort sparande. Bara 22 procent tycker att man kan spara för mycket – eller snåla, beroende på hur man ser på saken.

- Den vanligaste orsaken till konflikter är helt enkelt vardagsekonomin. Matkostnader och räkningar hör till det som oftast orsakar bråk om pengar i relationer, säger Maria Landeborn, privatekonom på SBAB.

Bland kvinnor är det vanligare att se olika ekonomiska förutsättningar och semesterkassan som ett problem. Det kan bero på att kvinnor i genomsnitt tjänar mindre än män, att de oftare är hemma med barnen och i högre grad jobbar deltid. Bland männen är det vanligare att se kostnader för kläder och kroppsvård som en konfliktkälla.

Så löser ni konflikten

Som tur är finns det bra sätt att också förebygga konflikter. Vi har i undersökningen gett ett antal förslag på hur man undviker bråk, och framför allt handlar lösningarna om att prata med varandra. Att diskutera större inköp i förväg, ha bättre marginaler i ekonomin och en gemensamt upprättad budget rankas som de tre viktigaste åtgärderna.

Mindre effektivt är det att låta var och en sköta sin egen ekonomi. I botten av listan hamnar att ha separata ekonominer, tätt följt av att klippa kreditkorten. Mindre löneskillnader tros inte heller vara till någon större hjälp.

- En bra idé är att sätta sig ner och prata med varandra när man flyttar ihop. Man har all rätt att veta hur ekonomin kommer att se ut. Gå igenom era inkomster och utgifter och kom överrens om vad ni ska dela på och hur. Om en tjänar mer är det rimligt att den betalar mer. Glöm inte att också skapa utrymme för ett gemensamt sparande, säger Maria Landeborn.

Om undersökningen

Undersökningen har genomförts under perioden 15-21 januari 2015 via en webbenkät av CINT/SnabbaSvar.se på uppdrag av SBAB. 1045 personer i åldrarna 18-80 år har svarat på enkäten. De som svarat utgör ett representativt urval ur befolkningen i avseende på kön, ålder och geografi.

För mer information, kontakta gärna:

Maria Landeborn, Privatekonom SBAB,
0766-447 881, maria.landeborn@sbab.se

Karin Hellgren, Informationschef SBAB,
0706-68 38 24, karin.hellgren@sbab.se