Publicerad: 5 mars, 2025
Den senaste tiden har vi fått se sparräntorna sänkas. Hur kommer det sig och vad kan vi förvänta oss framöver? Vår privat- och boendeekonom Linda Hasselvik förklarar.
Riksbanken har sedan i maj i fjol sänkt styrräntan inte mindre än 6 gånger. Med totalt 1,75 procentenheter. För de med bolån känns det kanske som en lättnad, äntligen lite mer pengar i plånboken efter vad många upplevt som några tuffa privatekonomiska år. Men om man har ett mindre bolån eller inget alls – och i stället kanske ett större sparande – kan det kännas surt när bankerna nu också sänkt sparräntorna. Varför gör bankerna det och vad kan man som sparare förvänta sig framåt?
En banks primära affär är enkelt uttryckt, att låna ut pengar. För att kunna låna ut pengar till kunder behöver bankerna i sin tur låna pengar, vilket de gör på en marknad. På marknaden ställer banken till exempel ut säkerställda obligationer. Räntorna på marknaden påverkas av hur Riksbanken sätter styrräntan, men också av inflationsförväntningarna och hur andra centralbanker agerar. Till viss del finansieras lånen också genom inlåning, det vill säga genom pengar som privatpersoner sparar hos bankerna och som bankerna betalar ränta för att få låna.
Man kan säga att du som sparar lånar ut dina pengar till någon annan, men med en bank som mellanhand. Banken garanterar att du kan få tillbaka dina pengar när du vill, eller när bindningstiden gått ut, och ser till att du får sparränta. Sparräntan är lägre än räntan för de som lånar pengar av banken, mellanskillnaden täcker kostnaden för administrationen men ersätter också banken för den risk som den tar.
När Riksbanken sänker styrräntan sjunker räntorna generellt på marknaden. Det blir billigare för bankerna att låna pengar och då kan bankerna i sin tur erbjuda billigare lån till kunderna. Bankerna erbjuder fortfarande sparkonton men behöver anpassa sparräntan till räntan på marknaden i övrigt. Annars kan de inte erbjuda konkurrenskraftiga lån. Man kan se det som att räntejusteringarna är en förutsättning för att kunder ska vilja låna av bankerna, och indirekt av dig som sparkund.
SBAB:s senaste prognos är att styrräntan inte kommer att sänkas igen förrän i höst. Och att den därefter kommer att stabiliseras. För dig som sparar innebär det, om prognosen blir verklighet, att de största räntesänkningarna skett. De kommande åren är mer marginella förändringar upp eller ned att vänta. Se till att din bank spelar schysst. Får du en rimlig sparränta i dagens ränteläge? Om inte – rösta med fötterna och flytta pengarna!
Linda Hasselvik,
Privat- och boendeekonom SBAB