Publicerad: 25 mars, 2024

Allt du behöver veta om de nya nyckeltalen för brf:er

Ibland kan det kännas lite knepigt att tyda bostadsrättsföreningens årsredovisning, men från och med i år blir det enklare. Sju nya nyckeltal ska finnas med i alla redovisningar. Med vår lathund kan du enkelt se hur din förening eller potentiella förening ligger till och framför allt om ett värde sticker ut – och om du bör titta närmare på varför.


Gemensamt ansvar för föreningens ekonomi

När man köper en bostadsrätt blir man också medlem i bostadsrättsföreningen. Det innebär att man tillsammans med sina grannar blir ansvarig för föreningens ekonomi. Därför är det viktigt att titta noga på hur ekonomin ser ut innan man köper en bostadsrätt men också att följa ekonomin när man bor i föreningen. Den bästa källan är föreningens årsredovisning. Där sammanställs allt som rör föreningens ekonomi. Redovisningen innehåller dock väldigt mycket information och siffror – och kan därför upplevas svår att förstå.

Man behöver alltid skaffa sig en övergripande förståelse av årsredovisningen. Här kan du läsa mer om redovisningens olika delar och vad du ska titta efter. Men till följd av lagförändringar ska årsredovisningar från 2023, som kommer nu i början av 2024, också innehålla sju nya standardiserade nyckeltal. Tanken är att det ska bli enklare för dig som letar bostad eller redan bor i en förening att få en bild av bostadsrättsföreningens ekonomi och att kunna jämföra den med andra.

 

Så kan du få bättre koll

För att underlätta ytterligare har vi på SBAB tagit fram en "lathund". Av den framgår vilka värden som är bra och okej för de olika nyckeltalen – men också när man bör titta lite närmre på varför ett värde ser ut som det gör.

Att ett värde sticker ut behöver inte betyda att föreningens ekonomi är dålig men man bör undersöka och fundera på vilka effekter det kan ge på sikt. En hög belåning kan till exempel förklaras av att föreningen är relativt nybildad. Det innebär sannolikt att det inte kommer att behövas några större renoveringar den närmsta tiden, men samtidigt att föreningen kan vara känsligare för ränteförändringar.

Här nedan kan du ta del av lathunden. Det går också bra att ladda ner den här.

Nyckeltal

Bra värde

Okej värde

Titta närmare på varför

Skuldsättning/kvm

<5.000 kr

5.000-10.000 kr

>10.000 kr

Skuldsättning/kvm BR

<5.000 kr

5.000- 10.000 kr

>10.000 kr

Sparande/kvm

>250 kr

150-250 kr

<150 kr

Energikostnad/kvm

<200 kr

200-250 kr

>250 kr

Årsavgift/kvm BR

<800 kr

800-1.000 kr

>1.000 kr

Räntekänslighet

<6 %

6-10 %

>10 %

Årsavgifter i % av rörelseintäkterna

<80 % titta närmare på de andra intäkternas ursprung och långsiktighet

 


Källa: SBAB. Not. en individuell helhetsbedömning av föreningens ekonomi måste alltid göras. Läs mer om hur nyckeltalen beräknas hos BFN.Linda Hasselvik,
Privat- och boendeekonom SBAB


Läs också