Det är viktigt att veta och förstå hur klimatförändringarna med de risker som finns kan påverka våra hus. Se till att du känner till vad klimatrisker är och att du har kunskap, dels om du bor i ett klimatriskområde, dels vad du själv kan göra för att klimatanpassa och skydda ditt hus mot klimatriskrelaterade händelser. Med kunskap och information har du större möjlighet att förebygga för skador på ditt hus.
I vår senaste undersökning om klimatrisker uppgav hela 84 procent av Sveriges villaägare att de vet vad klimatrisker är och 54 procent att de bor i ett av de riskområden som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har listat i en karta. Undersökningen visade även att 63 procent kommer ta hänsyn till klimatrisker vid framtida husköp, vilket är en ökning med 3 procent från förra året. Men för att kunna ta hänsyn till klimatrisker vid husköp krävs det att man har tillgång till information om vad klimatrisker är och vilka områden som är drabbade. Statens geotekniska institut (SGI) och MSB har tagit fram en lista över områden som är extra utsatta för klimatrisker. Listan är en bra utgångspunkt för dig som vill ta reda på mer. Listan och mer information hittar du på MSB:s webbplats.
– Det är positivt och bra att fler och fler blir medvetna om vad klimatrisker och klimatriskrelaterade händelser är och att fler kommer ha med detta som en parameter vid nästa husköp. Det är viktigt, eftersom man som husägare har ett stort ansvar för sin fastighet, säger Carl Lindståhl, t f hållbarhetschef på SBAB.
– Samtidigt ser vi i vår undersökning att det är svårt för husägare att veta varifrån de kan inhämta information, dels om man bor i ett riskområde, delshur man kan klimatanpassa sitt hus samt få råd och hjälp. Här ser vi att det finns en lucka att fylla. Därför har tagit fram tips och råd medan man bor, innan man köper nytt eller inför en försäljning, fortsätter Carl Lindståhl.
Exempel och tips på hur du kan skydda ditt hus:
Klimatanpassning i samband med andra åtgärder – om du ändå ska renovera, eller på olika sätt göra åtgärder på fastigheten, passa på ur ett klimatanpassningsperspektiv som är relevant för din bostad. Det blir även mer kostnadseffektivt.
Satsa på enkla underhållsåtgärder med stor effekt – det finns många sätt att underhålla för att minimera risken för framtida problem. Vissa av åtgärderna kan vara relativt billiga och enkla att vidta, exempelvis att montera en backventil för avloppet. Andra åtgärder kan kosta tiotusentals kronor, som exempelvis att bygga vallar mot stigande vattennivåer. Kolla gärna med din kommun.
- Installera backventiler för att minska risken att få in avloppsvatten i fastigheten.
- Förbättra avrinningen från huset så att vatten inte samlas intill huset vilket kan orsaka vattenskador.
- Bygg tak över källartrappor och andra hålrum.
- Se till att huset är väldränerat och att spola dräneringsledningarna med jämna mellanrum.
- Kontrollera att takpannor/takbeklädnad håller helt tätt.
- Plantera träd på din tomt. Trädens rotsystem skyddar tomten från att erodera och träden suger upp stora mängder vatten.
- Bygg vallar mot flöden och vattennivåer.
- Installer avstängningsmöjlighet för golvbrunn.
När du letar bostad:
Läs på – i besiktningsprotokollet finns inget som tar hänsyn till klimatrisker. Därför kan det vara bra att undersöka om området du vill flytta till ligger i ett riskområde. MSB, SGI, men även SMHI, har karttjänster och information som visar var de riskutsatta områdena finns.
Fråga kommunen – hör med kommunen om de planerar någon form av åtgärder den kommande tiden, som kan komma att påverka din bostad, både rent konkret och ekonomiskt – såsom byggandet av skydd mot stigande havsnivåer och andra åtgärder.
När du ska sälja:
Se till att vara påläst – säkerställ att du kan svara på eventuella frågor om bostaden ligger i ett klimatriskområde och eventuella planer från kommunen genom att läsa på i förtid.
Lyft fram genomförda klimatanpassningsåtgärder – i de fall du genomfört klimatanpassningsåtgärder, lyft fram det i bostadsannonsen.