Publicerad: 23 mars, 2021

Skatteåterbäring? Tänk på det här! 

Tillhör du dem som får skatteåterbäring? Ett extra tillskott i ekonomin, oavsett hur stort eller litet, är alltid välkommet. Och hur du väljer att göra med skatteåterbäringen är högst individuellt, mycket hänger på hur din ekonomiska situation ser ut.

Från och med den 16 mars är det öppet att deklarera. Den 30 mars är sista dag att godkänna deklarationen (utan ändringar och tillägg) om du vill får skatteåterbäringen i april. Mellan 7-9 april sker, om du inte gjort ändringar i deklarationen, utbetalning av din skatteåterbäring,

Vi lämnar ett ovanligt år bakom oss, där ingenting är riktigt sig likt. En sak som inte förändrats, oavsett pandemi eller ej, är att det är bra att ha en plan för skatteåterbäringen. Har du skulder som du vill bli av med kan skatteåterbäringen hjälpa dig att (del)betala av dem. Känner du att du ligger efter med sparandet, då kan extrapengarna bli en bra start på en ny sparvana. Försök att skaffa en plan för de extrapengar som kommer in, att göra ingenting och låta pengarna stå kvar på lönekontot betyder att du går miste om den ränta som du får på ett sparkonto.

4 saker att tänka på för din skatteåterbäring:

1. Betala skulder

Dras du med avbetalningar eller har du skulder som du vill bli av med, skattepengarna kan hjälpa till att delbetala dessa.

2. Nystart i ekonomin

Skatteåterbäringen innebär en klumpsumma som kan bli ett bra startskott på ett buffertsparande. Det kan kanske trigga dig att börja månadsspara, du kan se skattepengarna som en grundplåt.

3. Ränta och insättningsgaranti

Planerar du att sätta skatteåterbäringen på ett sparkonto – se till att du väljer ett sparkonto med ränta, insättningsgaranti och fria uttag.

4. Engagera dig

Läs på och om börsen och aktier, om olika sparkonton och deras villkor. Även en liten skatteåterbäring kan vara en bra början på ett nytt ekonomiskt intresse.