Om du blir arbetslös
Om du blir arbetslös så kan du få arbetslöshetsersättning från a-kassan om du är medlem och uppfyller vissa så kallade kvalifikationskrav. Kvalifikationskraven avser bland annat hur länge du har arbetat och varit med i a-kassan och hur mycket du har arbetat under tiden innan du blev arbetslös.
A-kasseersättningen ger dig 80 % av den inkomst du hade innan du blev arbetslös upp till ett visst tak. Den som inte är med i en a-kassa kan ändå få en så kallad grundersättning. Grundersättningen ger den arbetslösa samma belopp varje dag och beror inte på inkomsten innan arbetslösheten.
I syfte att under coronakrisen underlätta för de som blir arbetslösa, har regeringen nyligen gjort temporära justeringar av ersättningens nivå. Regeländringarna ska gälla året ut. Taket i a-kassan har höjts från 910 till 1 200 kronor per dag de första 100 dagarna av arbetslöshet. Vid längre arbetslöshet trappas dagbeloppet ned. Det innebär att en arbetslös som tjänade maximalt 33 000 kronor i månaden innan arbetslösheten får en ersättning på 26 400 kronor under de första 100 dagarna. För den som har grundersättning höjs den tillfälligt från 365 till 510 kronor per dag.
Regeringen har också mildrat kvalifikationskraven för att få a-kassa på så sätt att kraven på hur länge och mycket man jobbat innan man blivit arbetslös sänkts. Justeringen syftar till att fler ska kunna få ersättning från a-kassan i denna svåra situation istället för att behöva ansöka om ekonomiskt bistånd, så kallat socialbidrag, hos kommunen.
Har du via ditt fack en kompletterade inkomstförsäkring eller har tecknat en egen separat inkomstförsäkring, kan du vid arbetslöshet få en ersättning på lönenivåer som i många fall ligger betydligt högre än den ersättning som a-kassan ger. Kontakta ditt fack för mer information om detta.
Läs mer om de nya reglerna för arbetslöshetsersättning