Publicerad: 16 januari, 2020
Ett nytt år innebär nya saker som kan påverka din privatekonomi. Här går vi igenom några av de saker som kan vara bra att hålla koll på under 2020.
Riksbanken fattade nyligen beslut om att höja reporäntan med 0,25 procentenheter till noll procent. Det var första höjningen sedan i december 2018 och första gången på flera år som reporäntan nu inte längre är negativ. Ska man tro på Riksbankens prognos väntas dock reporäntan sedan ligga mer eller mindre stilla de kommande två åren. Det talar i så fall för fortsatt historiskt låga rörliga bostadsräntor minst ett par år till framöver. Även de lite längre bundna räntorna kan väntas bli fortsatt låga. De väntas dock öka något snabbare än den rörliga räntan. Håll dig uppdaterad under året genom att följa vår chefsekonom Robert Boijes rapporter.
Inkomstskatten sänks genom en förstärkning av det så kallade förhöjda grundavdraget för personer över 65 år och som har månadsinkomster på över 17 000 kronor. För de med lägre inkomster har skatten sänkts tidigare.
Från den 1 januari 2020 tas den övre skiktgränsen för statlig inkomstskatt – den så kallade värnskatten – bort. Det innebär att skatten sänks med 5 procentenheter på inkomstdelar över en viss nivå för de skattebetalare som idag betalar skatten. Den betalas av de som har en månadsinkomst på över cirka 58 500 kronor i månaden (om du är under 65 år) eller 61 000 kronor (om du är över 65 år).
Mer om ändrade skatter hos Skatteverket
Säljer du en bostad med vinst ska du betala så kallad reavinstskatt. Vill du inte betala hela skatten på en gång och köper en ny bostad går det att skjuta upp beskattningen. Det kallas att göra uppskov.
Taket för uppskov med reavinstbeskattningen vid bostadsförsäljningar höjs från och med 1 juli 2020 till 3 miljoner kronor. Det tidigare taket uppgick till 1,45 miljoner kronor men har varit tillfälligt avskaffat de senaste åren.
Mer om vinstskatt och vad som är bra att tänka på
Som ett led i regeringens klimatarbete tillförs mer medel till köp av miljöbilar. Köper du en bil som släpper ut lite koldioxid kan du få en bonus från staten på ända upp till 60 000 kronor. Ju mindre koldioxidutsläpp, desto större bonus.
Räkna på bonusen och läs mer om hur det fungerar hos Trafikverket