Publicerad: 13 februari, 2018

Vinstskatt på försäljningen – skjuta upp eller betala direkt

Om du säljer en bostad med vinst måste du betala skatt på hela vinsten. Om du köper en ny bostad har du dock möjlighet att skjuta upp beskattningen. Men hur funkar det egentligen och vad är bra att tänka på?

När du säljer en bostad måste du deklarera försäljningen senast året efter du och köparen kom överens och skrev under ett bindande avtal. Säljer du bostaden med vinst ska du betala så kallad reavinstskatt. Något förenklat kan man säga att reavinstskatten är 22 % på vinsten.

Vill du inte betala skatten på en gång och om du köper en ny bostad går det att skjuta upp beskattningen av hela eller delar av vinsten. Det kallas för att göra uppskov.

Men först och främst kan det vara bra att veta hur stor vinst, eller förlust, du har gjort på bostadsförsäljningen.

Så här räknar du ut vinst eller förlust:

Försäljningspris
- Försäljningsutgifter
- Inköpspris
- Förbättringsutgifter
= Vinst eller förlust
+ Kvarvarande uppskovsbelopp
= Vinst eller förlust

Vad som räknas som förbättringsutgifter kan du läsa mer om hos Skatteverket.

Förutsättningar för uppskov

Du kan göra uppskov med upp till 3 000 000 kronor av vinsten om du var ensam ägare till bostaden*. För att kunna göra uppskov med skatten behöver också en del kriterier vara uppfyllda, bland andra:

  • Uppskovsbeloppet måste vara minst 50 000 kronor.
  • Du måste ha varit permanent bosatt i den gamla bostaden, vilket gör att det inte är möjligt att få uppskov om du säljer ett fritidshus.
  • Du kan tidigast köpa en ersättningsbostad tidigast 1 januari året innan eller senast 31 december året efter försäljningen för att få uppskov. Du kan köpa en ny bostad i Sverige eller EES-området.

Om du köper en billigare bostad

Om du köper en billigare ersättningsbostad får du göra uppskov, men med ett lägre belopp än om du köper en dyrare bostad.

Så här räknar du ut hur mycket uppskov du kan göra:

Ta priset på det nya boendet delat med försäljningspriset på det sålda boendet. Sedan tar du den summan och multiplicerar med vinsten för det boende du sålde.
 
Mer information om deklarationen och hjälp att räkna ut skatten finns hos Skatteverket.

*Gäller försäljningar från och med juli 2020.


Texten är senast uppdaterad 2021-01-11.