Publicerad: 31 oktober, 2018

Köpa eller sälja först på dagens bostadsmarknad?

En av de stora frågorna du ställs inför när du vill byta boende är om du borde köpa eller sälja först. Dessvärre finns det inte bara ett korrekt svar. Det kan därför vara bra att tänka igenom både för- och nackdelar innan du bestämmer dig.

Bostadsmarknaden är inte statisk utan föränderlig. Man kan heller inte prata om en enda bostadsmarknad utan flera, alldeles beroende på var i landet man befinner sig. De olika bostadsformerna bostadsrätt och villa/radhus kan utvecklas på olika sätt. En parameter som påverkar lokalt är hur stort eller litet utbudet är och hur utbudet matchar efterfrågan. På många orter var det för ett par år sedan vanligt med korta förmedlingstider och litet utbud, för att gradvis komma att ändras till nuvarande situation. Nu är utbudet större och förmedlingstiderna längre. Bostäderna konkurrerar med varandra och köpare kan ta längre tid på sig innan beslut.

De längre förmedlingstiderna i kombination med större konkurrens mellan bostäderna kan framför allt upplevas som stressande för dig som säljare. Var därför noga med att jämföra din bostad med försäljningar som skett i närtid för att få en mer realistisk bild av den förväntade försäljningsprocessen.

Om du både ska köpa och sälja är det bra att tänka igenom din situation utifrån just dina förutsättningar en gång extra. Har du möjlighet att sälja först och köpa sen kommer du veta exakt hur kalkylen för nästa bostad ser ut. Tänk på att för ett köp av en villa tillkommer kostnader som pantbrev och lagfart.

Att tänka på när du köper först och säljer sen:

  • Lägg tillträdet till din nya bostad långt fram i tiden (3 till 6 månader). På så sätt får du god tid på dig att sälja din nuvarande bostad och minskar risken att stå med två bostäder en tid.
  • Se till att välja mäklare och göra klart allt (fotografering, prospekt mm.) i mycket god tid.
  • Vad kan du lägst tänka dig att sälja din nuvarande bostad för? Utgå från det lägsta priset du kan tänka dig när du räknar på dina möjligheter att låna till en ny bostad.

Att tänka på när du säljer först och köper sen:

  • Lägg tillträdet till boendet du ska sälja långt fram i tiden (3 till 6 månader) så att du har god tid på dig att köpa ny bostad.
  • Om du inte hunnit köpa ny bostad när det är dags för tillträde på bostaden du säljer, kolla upp möjligheterna att hyra något innan du har hittat en ny bostad.
  • Behöver du magasinera dina möbler under en period? Kolla upp möjligheterna att hyra magasin i området där du bor.

Förändrat utbud

Om utbudet av bostäder till salu ökar kan det kanske uppfattas som att fler vill sälja samtidigt, men riktigt så är det inte. Fler bostäder på marknaden, som nu skett genom mycket nyproduktion, gör att köpare kan ta längre tid på sig innan de når ett beslut. Förmedlingstiderna blir längre och utbudet upplevs som ännu större. Köpare kan unna sig lyxen att titta på flera bostäder och jämföra, innan de bestämmer sig. Variationer i förmedlingstid förekommer alltid. Om flera bostäder som liknar varandra till både utformning och pris blir till salu samtidigt påverkar det på ett helt annat sätt än om en unik bostad som många vill ha och har råd med kommer ut till salu. Du kan själv bilda dig en uppfattning om marknadsläget lokalt genom att hålla koll på vad bostäderna som sålts i närtid gick för, den informationen finns på bostadssajter som exempelvis Booli eller Hemnet.

Läs mer i Bytabostadsguiden