Ansök om amorteringslättnad för bolån

Information in English

Information in english

Vår ambition är att i absolut möjligaste mån hjälpa alla kunder som på ett eller annat sätt drabbas av rådande situation på marknaden kopplat till coronaviruset. Därför erbjuder vi dig som drabbats av inkomstbortfall att ansöka om amorteringslättnad under 6 eller 12 månader.

Det innebär att du under den tiden enbart betalar räntekostnaderna på ditt bolån. När dessa månader har gått kommer det finnas möjlighet att ansöka om amorteringsfrihet på nytt om situationen inte har förändrats.

Du ansöker enkelt om amorteringsfrihet i internetbanken.

Nytt förslag om undantag från amortering från Finansinspektionen

Finansinspektionen föreslår att banker ska få möjlighet att ge alla bolånetagare ett undantag från amorteringskrav oavsett om de drabbats av inkomstbortfall eller inte. Förslaget är tänkt att börja gälla från 14 april fram till och med juni 2021. Om förslaget börjar gälla kommer det bli möjligt för samtliga bolånekunder hos SBAB att ansöka om amorteringslättnad fram till och med juni 2021.

Hur fungerar amorteringslättnad?

Hur ska man tänka kring sin amortering?

Vem kan ansöka om amorteringslättnad?

Du, eller en eventuell medlåntagare, som till följd av coronasituationen drabbats av inkomstbortfall kan ansöka om amorteringslättnad. Det spelar ingen roll om du har rörlig eller bunden ränta på dina bolån.

Bra att känna till när du ansöker

  • Amorteringslättnaden gäller på hela ditt bolåneengagemang, det vill säga samtliga dina bolån.
  • Samtliga personer som står som låntagare på lånen behöver vara överens och införstådda med förändringen.
  • Skulle dina ekonomiska förutsättningar ändras till det bättre, under perioden av amorteringslättnaden, så kan du meddela oss för att återuppta din befintliga amorteringstakt.

För hur många månader kan jag ansöka om amorteringslättnad?

Du kan ansöka om att pausa din amortering i 6 eller 12 månader. När dessa månader har gått så finns det möjlighet att ansöka igen om situationen kvarstår.

Jag är orolig för min privatekonomi med anledning av corona, kan jag redan nu pausa min amortering?

När blir min ansökan godkänd?

När vi godkänt din ansökan kommer vi att skicka ett meddelande till dig i internetbanken och SBAB-appen. Ett par dagar senare kommer du och din eventuella medlåntagare få en ny villkorsbilaga skickad till aktuell folkbokföringsadress, alternativt till din digitala brevlåda i Kivra.

Behöver jag betala dubbel amortering när min period av amorteringslättnad har passerat?

Nej, när din period av amorteringslättnad har passerat behöver du inte betala dubbel amortering. Om situationen kvarstår finns möjligheten att ansöka om amorteringslättnad igen, väljer du att inte ansökan om amorteringslättnad igen kommer lånet återgå till den befintliga amorteringstakten.

Har du fler frågor med anledning av coronaviruset?

Här hittar du svar på vanliga frågor.