Guider & Verktyg

Värde-
guiden

  • Hitta en adress
  • Få den värderad
  • Kolla närområdet

Värdeguiden ger dig kostnadsfri värdeindikation på hus och lägenheter i Sverige. 

Ta fram pris på vilken adress du vill, vare sig det är ditt drömhus, din egen bostad eller som förberedelse innan du ska sälja din bostadsrätt. 

Värdeguiden baserad på historisk försäljningsdata och ersätter inte en professionell värdering.

Hitta en adress

Få adressen värderad

Kolla närområdet

Enkelt, intuitivt och snabbt

Några få steg och du får värdet direkt på skärmen.

  • Sök på adressen du är på
  • Skriv in en adress
  • Ange storlek och månadsavgift
  • Värdeguiden ger dig ett indikativt värde och du ser hur pass säker värderingen är.

Skaffa Värdeguiden i Appstore!

För tillfället finns appen att ladda ned till iPhone.

I april kommer appen för Androidtelefoner.

Bästa visningsverktyget

Med Värdeguiden-appen kan du spara foton och anteckningar från visningen och spara det med ett visst objekt eller en adress. När du bestämt dig för att buda på bostaden delar du både bilder och anteckningar med oss. När vi ringer upp har vi redan koll på vad du är intresserad av och du kan smidigt lägga bud.


Detta kan du göra i Värdeguiden

Du kan snabbt och enkelt få en värdeindikation på hus och lägenheter i Sverige. 

Du kan också samla hus och lägenheter du är intresserad av och lägga till dina egna bilder och anteckningar. (t.ex om du går på visning och ser eller lägger märke till  intressanta saker du vill fota eller anteckna.

Du kan få information om närområdet.

Du kan snabbt skicka iväg en förfrågan om lånelöfte till SBAB  och lägga till dina bilder och anteckningar för den bostaden om du vill.


Hur värdeindikationen beräknas

Värdeindikationen baseras på närliggande försäljningar. En automatisk sökning görs efter relevanta försäljningar. Sökningen baseras enbart på de uppgifter du själv angett.

Alla äldre försäljningspriser räknas om med lokala prisindex för att beräkna vad priset skulle motsvara om försäljningen hade gjorts idag, givet att bostaden följt den generella prisutvecklingen i det område där bostaden ligger.

Baserat på jämförelseförsäljningarna beräknas ett genomsnittligt kvadratmeterpris. Detta multipliceras sedan med boytan på den aktuella bostaden.

Metoden är alltså mycket enkel. Den har två hörnstenar, dels relevanssökningen, som bygger på en avancerad logik, dels indexeringen. Det skulle vara en smal sak att använda mer avancerad metodik som i genomsnitt ger mer korrekta värdeindikationer. Ett skäl till att vi har valt en enkel metod är att vi ville göra det lättare att förstå vad värdeindikationen bygger på.

Vi vill också göra tydligt att värdeindikationen inte är jämförbar med de värderingar som normalt ligger till grund för beslut om bolån.  


Vad innebär "osäkert värde"?

Det betyder att en eller flera faktorer påverkar din värdenidikation på ett sådant sätt att vi bedömer att uppgiften bör tas med en nypa salt. Ett exempel kan vara att det inte sålts tillräckligt många bostäder av samma typ i ditt område och att det därför inte går att göra en vettig värdeindikation. Det kan också vara så att det är svårt att hitta jämförande bostäder.

I nästa version av appen kommer vi att ge mer information kring hur detta fungerar.


De största felkällorna i värderingen

  • Jämförelseförsäljningarna ligger i områden med andra prislägen. Ett exempel är en bostad i utkanten av ett samhälle där alla jämförelseförsäljningar ligger mer centralt. Tjänsten försöker alltid returnera de bästa jämförelseobjekten, men den är gjord så att den alltid försöker hämta ett underlag även om det skulle vara dåligt.
  • Jämförelseförsäljningarna avviker mycket när det gäller standard, vanligen att de är byggda under andra perioder med andra byggnormer.
  • Enskilda extremvärden som påverkar genomsnittet, som villor med strandläge, paradvåningar eller dåligt planerade lägenheter.


Varför kan man inte ange en bostadsyta större än 250 kvadratmeter?

Det finns en gräns för att det ofta är svårt att göra statistiska värdeindikationer på stora bostäder.


Tidigare problem med adressök i appen

Vi hade några tillfällen då appen blev överbelastad de första dagarna efter att vi lanserade den uppdaterade Värdeguiden (1 och 2 januari). Sedan dess har vi uppgraderat systemet och adressök ska fungera.