Trots tuffare ekonomi är det få som är redo att banta semesterkassan

Drygt sju av tio anger att de har fått det tuffare ekonomiskt. Trots det är få villiga att banta sin semesterkassa. Skillnaderna är små mellan kvinnor och män. Yngre är dock mer benägna att banta kassan än äldre. Detta visar en undersökning gjord av SBAB där drygt tusen personer har svarat på frågor kring semesterplanerna för sommaren.

Semestertider hägrar samtidigt som inflationen ligger kvar på höga tal och räntorna fortsätter att klättra uppåt. SBAB har mot denna bakgrund gjort en undersökning där tusen personer har svarat på frågor kring om de avser att lägga mindre pengar eller inte på sin sommarsemester i år.

Få kommer att banta semesterkassan
Trots hög inflation och stigande räntor anger 27 procent att de inte fått sämre ekonomi och därför inte påverkas. Undersökningen visar att få är redo att banta semesterkassan. Hela 33 procent säger att de inte kommer att sänka sin semesterbudget i år jämfört med ifjol. Endast 26 procent, av alla respondenter, anger att de kommer att lägga mindre pengar på sin semester i år med hänvisning till försämrad ekonomi. Bland de som anger att de fått försämrad ekonomi (73 procent) anger bara drygt vart tredje person (36 procent) att de kommer att banta semesterkassan.

- Semestern innebär för många mer tid för nära och kära samt en möjlighet att koppla av och återhämta sig. Samtidigt är förväntningarna ofta höga. Det faktum att så många av de som upplever att de fått sämre ekonomi trots allt inte tänker dra ner på semesterkassan vittnar om hur viktig semestern är för många. I ett läge där ekonomin kanske redan är ansträngd till följd av inflation och ökade räntekostnader kan det kännas svårt att få pengarna att räcka till alla önskemål, säger Linda Hasselvik, SBAB:s privat- och boendeekonom.

Små skillnader mellan kvinnor och män - yngre däremot mer benägna att banta kassan
Det råder ingen större skillnad mellan män och kvinnors benägenhet att strama åt semesterkassan. Däremot är de under 35 år mer benägna att hålla igen än de som är över 55 år.

- När du är under 35 år är du ofta i en expansiv utgiftsfas. Många köper en bostad och kanske bildar familj. När du är över 55 år är du ofta väletablerad på bostadsmarknaden och barnen har kanske flyttat ut. Privatekonomin har påverkats av inflationen och räntorna men man kanske upplever att de svarta hålen är färre än när man var 35. Semestern kan därmed prioriteras högre även i tuffare ekonomiska tider, säger Linda Hasselvik.

- Mitt främsta tips för en lyckad semester är att redan innan semestern sätta sig ner och fundera på vad du, och de du eventuellt ska spendera semestern med, vill få ut av den. Fundera på hur mycket pengar ni vill lägga på semestern, vad som står överst på önskelistan och vad som kan prioriteras ned. Stärk semesterkassan genom att hyra ut bostaden om ni inte använder den eller få ett billigt miljöombyte genom att byta bostad med en kompis som bor någon annanstans. Sverige är fantastiskt på sommaren och många aktiviteter behöver faktiskt inte kosta mycket alls – särskilt inte om man tar med egen matsäck, säger Linda Hasselvik.

Några tips för att få semesterkassan att räcka längre

1. Gör en budget
Fundera redan innan semestern på vad du eller ni skulle vilja göra. Bestäm vad som får kosta och vad som kan prioriteras ned.

2. Hyr ut din bostad
Om du ska resa bort kan det vara klokt att hyra ut din bostad. På så vis får du en extra inkomst att stärka semesterkassan med. Glöm dock inte att du behöver tillstånd om du bor i en hyres- eller bostadsrätt och se över vad som gäller för din hemförsäkring om du hyr ut.

3. Byt bostad med en kompis som bor på ett annat ställe
Ett väldigt kostnadseffektivt sätt att få ett miljöombyte är att låna bostad av varandra. Även här krävs tillstånd om du bor i en hyres- eller bostadsrätt.

4. Gör egen matsäck till utflykterna
Ofta är det de små men många utgifterna för fika och mat som drar i väg, särskilt om man är en familj.

5. Turista i din närhet
Sverige är som bäst på sommaren. Passa på att upptäcka det. Vårt avlånga land erbjuder så väl bad som kultur och friluftsliv – och mycket är kostnadsfritt.

Om undersökningen:
Enkätundersökningen genomfördes av Kantar på uppdrag av SBAB i maj 2023. Drygt 1 000 individer
deltog i undersökningen.

Se Tabell Semesterkassa för mer detaljerad information.


För mer information, vänligen kontakta:

Linda Hasselvik, Privat- och boendeekonom, SBAB. Tel: 070-561 21 47. E-post: linda.jonsson@sbab.se

Catharina Henriksson, Presschef, SBAB. Tel: 076-118 79 14. E-post: catharina.henriksson@sbab.se