Bostadspriserna steg i januari - corona fortsätter att sätta positiva avtryck

Priserna på både lägenheter och hus steg överlag i hela Sverige i januari. I storstadsområdena steg bostadsrätterna mest i Stockholm (2,6 procent) och småhusen mest i Malmö (6,7 procent). Därmed ser coronapandemin ut att fortsätta att sätta positiva och inte negativa avtryck i bostadspriserna, trots den ökande arbetslösheten.

Bostadspriserna steg överlag i januari. Lägenhetspriserna steg som mest i Storstockholm (2,6 procent) och huspriserna som mest i Stormalmö (6,7 procent). I södra Sverige föll småhuspriserna svagt med 0,2 procent, det enda området i Sverige som visade prisfall. Det visar SBAB och Booli:s data över samtliga registrerade bostadsförsäljningar under januari.

- Hur konstigt man än kan tycka det är - med stigande arbetslöshet och en svensk ekonomi som går på knäna - ser bostadsmarknaden fortsatt het ut in på det nya året, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

- Det är uppenbart att boendet har prioriterats upp framför annan konsumtion under pandemin. Det tillsammans med sociala restriktioner som försvårat annan konsumtion och frigjort utrymme för bostadskonsumtion hos de som inte blivit arbetslösa har helt klart bidragit till de stigande bostadspriserna. Det återstår att se om det blir en viss rekyl nedåt i bostadspriserna när pandemin väl klingar av om folk återgår till mer normala konsumtionsmönster, säger Robert Boije.

Se tabell med prisutveckling i olika områden i Sverige i bifogad pdf.

Anm: SBAB Booli Housing Price Index (HPI) uppdateras en gång i månaden och visar prisutvecklingen på bostadsmarknaden den senaste kalendermånaden, de tre senaste kalendermånaderna, de 12 senaste månaderna, sedan årsskiftet och sedan den senaste toppnoteringen. Indexet baseras på samtliga registrerade bostadsförsäljningar under den aktuella perioden. HPI beräknas som ett index med en hedonisk prismodell som förutom prisnoteringar använder information om bl.a. bostädernas storlek, taxeringsuppgifter, tomtstorlek, antal rum, våning, månadsavgift och geografisk placering, samt avgift till bostadsrättsföreningen. På så sätt tar indexet hänsyn till (kontrollerar för) att de bostäder som sålts vid olika tidpunkter kan skilja sig åt. För geografisk information används kommun- och stadsdelstillhörighet. Prisindexet går tillbaka till 2013. Indexet är uppdelat för lägenheter och villor och beräknas för 6 geografiskt skilda områden. Indexet finns tillgängligt i Boolis analysverktyg Booli Pro. Booli är en del av SBAB.


För mer information, vänligen kontakta:

Robert Boije, Chefsekonom, 070-269 45 91, robert.boije@sbab.se

Erik Bukowski, Presschef, 072-451 79 37, erik.bukowski@sbab.se