Press

Pressmeddelande | 2020-09-16

Ökad efterfrågan och minskat utbud av fritidshus 2020

SBAB har med hjälp av siffror från Booli undersökt utbudet av fritidshus till salu under den traditionella fritidshussäsongen i år jämfört med förra året. Resultatet visar att utbudet av fritidshus till salu har minskat något i år. samtidigt som ökad efterfrågan lett till kortare förmedlingstider.

Färre fritidshus till salu i år

I år var det 460 färre fritidshus till salu i Sverige under perioden mars till september. Det är ingen dramatisk förändring. Det är svårare att mäta efterfrågan. Den allmänna uppfattningen bland landets fastighetsmäklare är att efterfrågan på fritidshus ökat. Ett sätt att mäta det på är genom förmedlingstid. Det tar i genomsnitt 20 dagar att sälja ett fritidshus i Sverige idag. Förra året under samma tid (mars till september) tog det i genomsnitt 27 dagar. Och året dessförinnan tog det i genomsnitt 29 dagar från det att ett fritidshus utannonserades till dess de såldes.

- När efterfrågan och priserna ökar brukar det leda till att fler vill prova att sälja. Men det gäller inte för fritidshussäsongen i år. Det beror med stor sannolikhet på att den som redan har ett fritidshus gärna vill behålla det, säger Claudia Wörmann, Boendeekonom på SBAB.

Pandemin och reserestriktionerna har fått fler att intressera sig för att köpa fritidshus i Sverige. Samtidigt är fritidshuset en form av lyxvara. Drömmen som många har måste kombineras med ekonomi för att fritidshusdrömmen ska bli verklighet.

- Flygskammen har funnits längre än pandemin, men när det dåliga samvetet byts ut mot direkta hälsorisker är det lättare att stanna hemma. Och när fler planerar för semester hemma och ekonomin finns där bidrar det till att efterfrågan på ett eget ställe ökar, säger Claudia Wörmann, Boendeekonom på SBAB.

Många upplever att det positiva med att resa är att vardagen bryts och att man får se något annat. Det avbrottet från vardagen kan även ett fritidshus erbjuda. En del fastighetsmäklare vittnar om att målgruppen som söker fritidshus har blivit bredare. I den breddade gruppen intressenter finns bland annat alla som tidigare bara åkte utomlands. Och som nu ser fritidshuset som ett alternativ.

- Den som arbetar hemifrån i större utsträckning än tidigare kanske planerar att arbeta från sitt fritidshus också. Sen finns det de som bor i lägenhet och som under pandemin insett att bostaden funkar bra när alla går åt sitt håll på morgonen och kommer hem på kvällen. Men att bostaden givet de nya förutsättningarna känns lite trång. Att bo i villa med egen trädgård ingår inte i planeringen, då blir fritidshuset ett bra alternativ, säger Claudia Wörmann.

Stor variation i utbudet

En snabb överblick över vad som just nu är till salu visar att det finns en stor variation i utbud. Fritidshusformen bostadsrätt finns också som alternativ. Även sjönära ställen som inte riktigt går att skilja från åretruntbostäder med flera miljoner som prislapp, säger Claudia Wörmann.

Claudias tips på höstens fritidshusmarknad

Alla tips riktar sig till den som är intresserad av ett fritidshus på den traditionella marknaden. Inte den som söker fritidsboende i fjällen.

  1. Att köpa fritidshus på hösten kan löna sig. Då har det största intresset och därmed konkurrensen lagt sig. I år kan det dock bli en längre säsong. Men generellt är det färre som tänker på ett köp av ett traditionellt fritidshus när det börjar bli lite kallare. De säljare som har fritidshuset ute till salu på hösten kan vara angelägna om att få till en snabb affär.
  2. Var noga med din kalkyl. Håll dig till lånelöftet och dras inte med för mycket i budhetsen.
  3. Något för den händige? Ja så står det ibland och prislappen kan kännas lockande. Var mer självkritisk än drömmande. Är du inte händig och intresserad nu blir du det inte av ett fritidshus med renoveringsbehov. Då ska du ha ett byggprojekt igång på distans om du inte är på plats. Det kan se lekande lätt ut i alla renoveringsprogram på TV. Men det som inte syns är att bakom programledaren finns ett helt team av proffs.
  4. Utedass eller moderniserat. Det finns fritidshus med utedass och det finns topprenoverade hus med permanentstandard. Förutom att det är en smaksak är det också en fråga om kostnad. Huset som inte är vinterbonat innebär en kortare säsong. Ett ställe som möjliggör vistelse året runt leder ju naturligt till att ni faktiskt kan vara där oftare. Utslaget på dagar per år kan det faktiskt löna sig att, om ekonomin tillåter, köpa ett hus som möjliggör en längre säsong.
  5. Slår ni till på ett fritidshus i en populär semesterregion är det bra att ha en plan för hur ni ska hantera vänner, släkt och bekanta som vill komma på besök. Det kan bli en ständig ström av aldrig sinande besökare. Bestäm hur ni vill ha det och sätt era ramar.

Antal fritidshus till salu per län (10 mars till 10 september)

Område

2020

2019

Västra Götalands län

1115

1377

Stockholms län

1280

1228

Skåne län

646

695

Dalarnas län

640

592

Södermanlands län

526

521

Östergötlands län

488

467

Gävleborgs län

441

463

Värmlands län

345

436

Kalmar län

381

433

Hallands län

379

391

Västerbottens län

358

372

Jämtlands län

293

343

Örebro län

273

329

Uppsala län

352

328

Norrbottens län

356

326

Västernorrlands län

286

242

Västmanlands län

219

226

Blekinge län

177

218

Gotlands län

176

191

Jönköpings län

152

182

Kronobergs län

142

125

Källa: Booli


För mer information, vänligen kontakta:

Claudia Wörmann, Boendeekonom SBAB, 0709-90 68 14, claudia.wormann@sbab.se

Erik Wennergren, Presschef, 072-451 79 37, erik.wennergren@sbab.se