Press

Pressmeddelande | 2020-03-02

Sälen populärast i fjällen - petat ned Åre från toppen

SBAB har i en årlig undersökning tagit reda på mer om inställningen till att resa till fjällen. Hur gör den som åker till fjällen för att hålla nere kostnaderna på semestern? Det allra vanligaste sättet är att ha självhushåll följt av att låna eller att ha egna skidor och pjäxor för att undvika att hyra. Majoriteten har Sälen som förstahandsval följt av Åre.

Fjolårets säsong

Skidsäsongen 2018/2019 präglades av varierande snöförhållanden i hela landet. Efter en bra start kom en varm februari som på sina håll innebar en tidig avslutning på säsongen i söder. Det såldes liftkort för 1,7 miljarder kronor, en ökning med 1,7 procent jämfört med föregående säsong.

Vilken av följande fjällorter vill du helst besöka?

2020

2019

2018

Sälen

Åre

Åre

Åre

Sälen

Sälen

Riksgränsen

Vemdalen

Kebnekaise

Kebnekaise

Idre

Vemdalen

Idre

Riksgränsen

Idre

Att åka skidor är en dyr sport. Alla ska ha utrustning, det ska köpas liftkort, ätas mer mat än vanligt och man ska ha någonstans att bo. Det kan därför bli kostsamt, speciellt om man är flera stycken i en familj som åker. Men det finns åtgärder som kan hålla omkostnaderna nere. Så här rangordnar fjällresenärerna sina egna sätt för att hålla nere kostnaderna:

  1. Självhushåll
  2. Egen eller lånad utrustning (inte hyra)
  3. Undviker de dyraste perioderna
  4. Bor en bit från backe och skidspår

Resan betalas med sparade pengar

64 procent av de som åker på skidresa finansierar den med sparade pengar. 28 procent har ekonomi för resan utan att behöva varken spara eller betala av. 7 procent finansierar sin resa med en del sparade pengar och resten på avbetalning. 5 procent får ekonomisk hjälp till semestern och 4 procent säljer aktier eller fonder.

- De allra flesta som åker skidor på semestern planerar för resan under ganska lång tid i förväg. Det är faktiskt ganska vanligt att boka samma vecka i samma stuga år efter år. Det bästa är ju om man kan börja spara till nästa års resa så fort man kommer hem från årets. Att ta en del på avbetalning kan bli dyrt.

- Så kommer man hem och först blir det vardag och sen sommarsemester och då är det inte kul att betala av på den resa man redan gjort. Har man inte råd så har man inte. Då är det bättre att stanna hemma, åka senare eller hitta ett billigare alternativ, säger Claudia Wörmann, Boendeekonom på SBAB.

Om undersökningen

Undersökningen beställdes av SBAB och genomfördes av SynoInt. 1015 personer svarade i åldern 20 till 80 år, med ett representativt urval. Undersökningen var aktiv mellan 21 till 24 februari 2020.


För mer information, vänligen kontakta:

Claudia Wörmann, Boendeekonom SBAB, 0709-90 68 14, claudia.wormann@sbab.se

Erik Wennergren, Presschef, 072-451 79 37, erik.wennergren@sbab.se