Press

Pressmeddelande | 2020-01-16

Bättre planering i december gör januari mindre fattigt

Många pratar om, och upplever, januari som årets fattigaste månad. December är inte snäll mot plånboken, med mer matinköp än vanligt, både till jul och nyår. Julklappar ska köpas och nyårsfesten kostar. Men i år verkar fler slippa inleda året med att vara fattiga. I december frågade SBAB hur kostsam årets jul beräknades bli i jämförelse med tidigare år.

Skillnad mellan könen

Frågan som ställdes var om man i år gjort några förändringar inför julen jämfört med tidigare år. Kvinnorna i undersökningen planerade flest besparande förändringar. Den vanligaste förändringen i syfte att göra av med mindre pengar var att dra ned på antalet julklappar, 28 procent av kvinnorna planerade det (22 procent av männen). En annan åtgärd var att julklappsgränsen i kronor räknat var lägre i år, 19 procent av kvinnorna (16 procent) hade det i åtanke.

Att dra ned på julmaten var vanligare bland kvinnor, 16 procent av kvinnorna och 13 procent av männen gjorde det för att dra ned på utgifterna i år.

Unga bättre på att dra ned omkostnaderna

Bäst på att dra ned på omkostnaderna över jul var personer i åldrarna 23 till 35 år, där 77 procent var mer sparsamma i år. 75 procent av de yngsta i undersökningen, 18 till 22 år följde samma mönster. Endast hälften i åldern 56 till 80 år drog ned på omkostnaderna i år jämfört med tidigare år.

- Undersökningen säger inget om det som planerades att sparas in på verkligen blev av. Men bara det att bli medveten om och försöka göra något åt det faktum att jul och nyår gräver stora hål i plånboken leder sannolikt till att färre måste möta det nya året helt luspanka. Det är både vad jag hoppas och tror, säger Claudia Wörmann Boendeekonom på SBAB.

Tips inför ett bättre ekonomiskt år 2020

Vi är alla olika med olika ekonomiska förutsättningar. Någon undrar varje månad var alla pengar tar vägen och vill skaffa sig bättre koll, någon har ett sparmål, som en egen bostad. Ibland handlar de nya vanorna om att få bättre överblick över ekonomin generellt, även om man redan har ett sparande. Att ändra gamla vanor kan vara svårt, att göra det i samband med ett nytt år kan underlätta för dig att få bättre ekonomi under året.

  1. Börja med dina inkomster och utgifter. Det är ren plus- och minusräkning: vad kommer in varje månad och vad går ut? Det kan verka avskräckande för det tar lite tid, men gå igenom hela förra året. Detta för att få bättre överblick på vart pengarna tar vägen. Du får koll på vad du lägger dina pengar på och förhoppningsvis vad du kan justera för att få bättre privatekonomi under 2020. Många bankappar kategoriserar automatiskt olika typer av utlägg i kontoutdraget, vilket gör det lättare att få en överblick.

  2. Gå igenom avtal och abonnemang, kolla så att du verkligen nyttjar allt du betalar för, säg upp det du inte använder och kolla efter dubbletter.

  3. Försök att bygga upp en buffert för oförutsedda utgifter, om du ingen har. Sätt pengarna på ett konto med ränta, gärna med autogiro. Kan du spara både till en buffert och mer långsiktigt, gör det. Tänk noga igenom hur du vill använda dina sparade pengar och vilken risk du vill ta.

  4. Jämför dig inte med andra. Dina ekonomiska förutsättningar är helt dina egna.

  5. Ett litet sparande är bättre än inget alls.

Om undersökningen

SBAB har beställt undersökningen av SynoInt, den besvarades av 1013 personer mellan den 13 – 18 december 2019. Åldersgruppen var mellan 18 till 80 år och spridda över hela Sverige.


För mer information, vänligen kontakta:

Claudia Wörmann, Boendeekonom SBAB, 0709-90 68 14, claudia.wormann@sbab.se

Erik Wennergren, Presschef, 072-451 79 37, erik.wennergren@sbab.se