Under andra kvartalet 2014 fanns det 12 125 fritidshus till salu på marknaden i Sverige, i år fanns det 6 695. SBAB har med hjälp av utbudssiffror från Booli kartlagt hur marknaden för fritidshus sett ut de senaste fem åren. Utbudet i år är ovanligt lågt, vilket bland annat kan ha sin förklaring i att en del fritidshus ombildas till permanentbostäder.
Den framtagna statistiken visar tydligt att det är under årets andra kvartal som antalet fritidshus till salu ökar. Utbudet fortsätter att vara högt även under tredje kvartalet, framförallt under juli och augusti för att gradvis minska i september. Vid årets inledande och avslutande kvartal är utbudet lägre. De senaste fem åren har utbudet varit lägre vid årets inledande och avslutande kvartal vilket har sin förklaring i att fritidshussäsongen är starkt kopplad till säsong.
– Det är inte alls konstigt att fritidshusutbudet når sin höjdpunkt under andra och en bit in i tredje kvartalet. I takt med att temperaturen stiger och våren är i antågande börjar tankarna på ett fritidshus slå rot hos köparna, och säljarna vill ofta visa sin sommardröm när snön har smält och tomten och omgivningarna träder fram, säger Claudia Wörmann, Boendeekonom på SBAB.
Köpa på hösten – tips och trender
Alla drömmer väl om att göra det perfekta klippet. Genom att agera på ett annorlunda sätt än övriga som letar fritidshus kan man faktiskt göra fynd. Nedan listas några fördelar med att köpa fritidshus efter det att högsäsongen övergått i höst.
– Jag gillar tanken på att titta på fritidshus i spöregn, det ger en mer rättvis bild av hur det faktiskt kan vara att spendera tid i huset när solen inte skiner. Det är lättare att förföras av charmen i ett fritidshus en strålande sommardag, och kanske bortse från de regniga dagarna eller ett pockande renoveringsbehov. Jag tror att människor som köper fritidshus annan säsong än på sommaren är mer realistiska i sina förväntningar, säger Claudia Wörmann.
Information om utbudet hittar du här (Excel) Excel, 11.8 kB.
För mer information, kontakta gärna:
Claudia Wörmann, Boendeekonom SBAB, 0709-90 68 14, claudia.wormann@sbab.se
Karin Hellgren, Chef Extern kommunikation SBAB, 0706-68 38 24, karin.hellgren@sbab.se