Press

Pressmeddelande | 2018-05-15

Skatteåterbäring: Kvinnor sparar – männen åker på semester 

I SBAB:s senaste undersökning fick drygt 1000 kvinnor och män bland annat svara på vad man prioriterar att göra med sin skatteåterbäring. Kvinnorna väljer i första hand att sätta pengarna på ett sparkonto medan männen helst väljer att köpa resor, göra inköp och spendera pengarna på semestern.

Redan nu har många svenskar fått sin skatteåterbäring. SBAB ville ta reda på vad svenska folket gör med ”extrapengarna”.

Tabell över fritidshusranking 2018

– Vår undersökning visar att kvinnor i större utsträckning än män sätter pengarna på ett sparkonto. I jämförelse med männen är det också fler kvinnor som använder extrapengarna för att betala av lån och krediter. Kvinnor prioriteter att spara i högre uträckning – sannolikt för att de måste. Kvinnor tjänar mindre än männen, men lever man i en parrelation kan ju då en förklaring vara att kvinnan sparar och mannen bjuder på resan, konstaterar Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Claudia Wörmanns tre tips

Se till att få ränta på pengarna
Nästan 30 procent av kvinnorna sätter skatteåterbäringen på ett sparkonto, se till att du väljer ett med ränta och insättningsgaranti.

Nystart i ekonomin
Skatteåterbäringen innebär en klumpsumma som kan bli ett bra startskott på ett buffertsparande. Börja månadsspara, sätt ett mål för ditt sparande där skattepengarna är en grundplåt.

Engagera dig
Läs på och fråga om börsen och aktier, om olika sparkonton och deras villkor. Även en liten skatteåterbäring är en bra början på ett nytt ekonomiskt intresse.


Om undersökningen
Undersökningen bevarades av 1 010 personer i åldern 18 till 80 år spridda över hela Sverige och genomfördes av SynoInt på uppdrag av SBAB mellan den 5–7 april 2018.


För mer information, kontakta gärna:

Claudia Wörmann, Boendeekonom SBAB, 0709-90 68 14, claudia.wormann@sbab.se

Karin Hellgren, Informationschef SBAB, 0706-68 38 24, karin.hellgren@sbab.se