Press

Pressmeddelande | 2018-04-17

Bekvämlighet går före charm vid val av fritidshus

För femte året i rad har SBAB kartlagt vad som är viktigt när man ska köpa fritidshus. Närhet till bad och sjöutsikt ligger fortfarande högt upp på önskelistan. Men det riktigt heta fritidshuset ska både ha varmvatten, avlopp och elektricitet.

Det är lätt att tro att torpardrömmen lever vidare, men om man frågar svenska folket framträder en annan bild. Det där med att pumpa upp vatten från en pump på gården och att sitta och filosofera på utedasset verkar tillhöra en svunnen tid, nu står bekvämlighet högst upp på önskelistan.

Tio-i–topp–listan för fritidshus:

  1. Varmvatten och avlopp
  2. Elektricitet
  3. Närhet till bad
  4. Sjöutsikt
  5. Strandtomt
  6. Enskilt läge
  7. Bredbandsuppkoppling
  8. Omgivning med djupa skogar
  9. Omgivning med öppna landskap
  10. Enkel standard med egen brunn

– Trenden går mot mer och mer moderniserade fritidshus där skillnaden mellan åretruntbostaden och fritidshuset gradvis suddas ut. Ett fritidshus med bra standard borgar för att man kan nyttja fritidshuset mer än bara sommartid. Bilden av fritidshuset med den blåmålade pumpen lever kvar, men sällan utan annan funktion än utsmyckning idag, säger Claudia Wörmann, Boendeekonom på SBAB.

23 procent svarar också att de tänka sig att bosätta sig året runt i ett fritidshus, vilket förstås gör att kraven på standard ökar.

– Jag kan förstå att den som söker en stor tomt och lantligt läge sneglar på fritidshusmarknaden just för att standarden är så pass mycket högre i fritidshusen nu jämfört med förr.

– Om man funderar på att bosätta sig permanent i ett fritidshus finns mycket annat att fundera på förutom själva standarden. Det viktigaste är att föreställa sig hur området ser ut under andra årstider än sommaren. Finns det gatubelysning, underhålls vägarna och finns grannar boende i området året runt är frågor man bör ställa sig, säger Claudia Wörmann.

Låna mindre eller inte alls

SBAB vill också ta reda på inställningen till att låna pengar vid köp av fritidshus. Synen är att man inte ska låna på samma sätt som till en åretruntbostad, utan mindre.

Tabell över fritidshusranking 2018

Om undersökningen

SBAB:s undersökning Fritidshuset 2018 baseras på en enkät som SBAB låtit SynoInt genomföra 21-27 mars 2018. I undersökningen har 1 001 personer från hela Sverige i åldern 25-80 år svarat.


För mer information, kontakta gärna:

Claudia Wörmann, Boendeekonom SBAB, 0709-90 68 14, claudia.wormann@sbab.se

Karin Hellgren, Informationschef SBAB, 0706-68 38 24, karin.hellgren@sbab.se