Press

Pressmeddelande | 2017-12-05

Welcome app och SBAB i samarbete för integration

Det tar i snitt 9 år för en nyanländ att få ett arbete i Sverige, och ofta en hel generation att få nya vänner. Welcome App, har sedan 2016 matchat ca 10 000 nyanlända med privatpersoner på plattformen och appen Welcome. Nu lanseras företagskonceptet “Welcome App på jobbet” som går ut på att matcha nyanlända med medarbetare på arbetsplatser – där SBAB är först ut.

Welcome app ser att många frågor från nyanlända handlar om boende och hur marknaden fungerar i Sverige likväl som andra vardagliga ting där de letar efter svar på hur det fungerar i den stad de befinner sig. Många som varit i Sverige några år upplever också att det är svårt att komma i kontakt med företag.

– Många som varit i Sverige några år upplever att det är svårt att komma i kontakt med företag. Hittills har företagens roll främst kretsat kring rekrytering, men vi ser värdet i att anställda engageras för att dela med sig av kunskap både kring generella frågor och hur det faktiskt är på en arbetsplats. På det sättet ökas nyanländas professionella nätverk, och på sikt kan hoppas vi det resulterar i att klyftan mellan företag och nyanlända minskas, säger Emma Rosman, VD och grundare, Welcome App.

Samarbetet innebär att anställda på SBAB svarar på frågor i appen, chattar kring boende och boendeekonomi och allmänna frågor samt bjuder in till olika aktiviteter. I appen kan man sedan följa statistiken av SBAB:s totala engagemang. Idag hålls en introduktion för de drygt 500 medarbetarna på SBAB i Stockholm, Karlstad, Göteborg och Malmö.

– Welcome är en bra och enkel idé för att skapa en vardagsnära nytta. Vår mission handlar om att bidra till bättre boende och boendeekonomi och vi hoppas och tror att vi har saker att lära ut men även att detta samarbete och medlemmarna i appen kan lära oss massor kring vilka frågeställningar de har och hur vi bättre kan möta dessa. Vi hoppas att detta sätt att vardagsintegrera och göra skillnad i det lilla ska bli ett långsiktigt samarbete som kan utvecklas, säger Malin Pellborn, Chef för Hållbarhet & Strategisk kommunikation på SBAB.

Welcome App räknar med att flera hundra nyanlända kommer komma i kontakt med SBAB under kommande två månader då samarbetet till en början pågår. Givetvis hoppas båda parter på att detta ska falla väl ut så att samarbetet blir längre än så. Engagemanget från medarbetares håll är helt frivilligt, men från tidigare piloter har Welcome App sett en stor andel medverkande.

– I och med att det är enkelt, att alla kan göra något litet, hoppas vi se ett högt engagemang, säger Emma Rosman.

 

För mer information, vänligt kontakta:

Malin Pellborn, Chef för Hållbarhet & Strategisk kommunikation på SBAB, 0702-53 45 28, malin.pellborn@sbab.se

Emma Rosman, Welcome App, 0725-63 29 42, emma@welcomeapp.se

Karin Hellgren, Informationschef SBAB, 0706-68 38 24, karin.hellgren@sbab.se