Press

Pressmeddelande | 2017-11-07

Kraftig ökning av lägenheter ger köparna andrum

SBAB har med hjälp av siffror från Booli jämfört hur utbudet av bostadsrätter såg ut i oktober i år med samma period förra året. Utbudet har sorterats efter storlek med fokus på hela Sverige och på kommunerna Stockholm, Malmö och Göteborg.

Utbudsstatistiken som har kategoriserats i grupperna, små 0 - 39 kvadratmeter, medelstora 40 - 79 kvadratmeter, och stora lägenheter 80 kvadratmeter och över visar med tydlighet att det skett en kraftig ökning av bostadsrätter till salu.

Utbud av lägenheter oktober 2016 och 2017

– Idag kan köpare ägna mer tid åt att titta på olika bostäder, jämföra, fundera och fatta ett beslut, precis som det ska vara vid livets kanske största privatekonomiska affär. Om man funderar ett tag och jämför bostadsköpet med att köpa bil ter det sig lite konstigt att den större affären av de två kringgärdats av mycket kort betänketid, det har varit snabba beslut som styr om du får bostaden eller ej. Så är det inte längre och det är bara sunt, säger Claudia Wörmann, boendeekonom SBAB.

– I statistiken finns inte nyproduktionen med, addera de bostadsrätterna och du har väldigt mycket att välja på. Det är klart att det påverkar både förmedlingstid och den allmänna uppfattningen om marknadsläget bland människor, då det är nytt, utbudet har ju varit väldigt lågt under en lång tid, säger Claudia Wörmann, boendeekonom SBAB.

 

För mer information, vänligt kontakta:

Claudia Wörmann, Boendeekonom SBAB, 0709-90 68 14, claudia.wormann@sbab.se

Karin Hellgren, Informationschef SBAB, 0706-68 38 24, karin.hellgren@sbab.se