Press

Pressmeddelande | 2017-08-22

Fem tips för att hitta din drömbostad under årets stora visningshelg

En av årets största visningshelger närmar sig. Under sommaren, oavsett väder, går bostadsmarknaden på sparlåga. Aktiviteten går ned och många gör andra saker än att byta bostad, undantaget studenter och andra som har bråttom att lösa sin bostadssituation. Vi möter således bostadshösten med ett uppdämt behov av att byta bostad. Utbudet ökar nu gradvis, mellan vecka 27 och 32 har antalet bostadsrätter till salu på riksnivå ökat med 35 procent.

- Det kan vara svårt att vara helt rationell och plocka fram kalkylmänniskan i sig när man går på visning, även om det är önskvärt. För många är hemmet förknippat med stora känslor, det är gamla minnen och drömmar om nya, ett bostadsköp är ofta en känslomässig process, säger Claudia Wörmann boendeekonom på SBAB.

Förhoppningsvis är det en bra mix av känslomässiga och rationella beslut som leder fram till ett bostadsköp. Men helt lätt är det inte. Här kommer SBAB:s Boendeekonom Claudia Wörmanns fem tips till dig som står startklar inför årets visningshelg:

  • Var mycket aktiv i budgivningsprocessen, om du kommer in sent i en budgivning som pågått ett tag, be att få budgivningshistoriken. Det kan ge dig en uppfattning om eventuell budgivningsstrategi.

  • Ta reda på vad säljaren har för önskemål utöver pris, andra faktorer kan vara viktiga. Lång eller kort tid till inflyttning efter försäljning till exempel.

  • Ha en kontinuerlig dialog med banken och håll dig inom den ekonomiska gränsen.

  • Var mer rationell än känslomässig under hela processen. Håll huvudet kallt men tillåt dig att drömma. Kalkylen måste hålla även för framtida högre ränta, du ska också känna att du kommer att trivas i din nya bostad.

  • Släpp taget om en bostad som blir för dyr, drabbas inte av jag-ska-vinna-djävulen. Det kommer en annan bostad i rätt prisläge.

 

För mer information, vänligen kontakta:

Claudia Wörmann, Boendeekonom SBAB, 0709-90 68 14, claudia.wormann@sbab.se

Karin Hellgren, Informationschef SBAB, 0706-68 38 24, karin.hellgren@sbab.se