Press

Pressmeddelande | 2017-07-11

Rekordstort utbud av nyproducerade bostadsrätter

SBAB har med siffror från bostadssajten Booli tagit tempen på bostadsrättsmarknaden över sommaren. För närvarande finns det mer nyproducerat till salu på bostadsmarknaden i Sverige än vad det finns begagnat.

Utbudet den senaste månaden visar att antalet nyproducerade bostadsrätter är fler än de begagnade. I juni fanns det 14 718 nyproducerade bostadsrätter till salu i Sverige jämfört med 13 271 begagnade bostadsrätter.

- Min uppfattning är att många som letar bostad bestämmer sig för att de är ute efter antingen nyproducerat eller begagnat. Där finns en ganska starkt skiljelinje och kan man rucka något på den så får man ju helt klart ett mycket större bostadsutbud att välja på just nu, säger Claudia Wörmann boendeekonom på SBAB.

Länsvisa skillnader

Nedanstående sammanställning visar hur det ser ut i Sveriges samtliga län, och de regionala skillnaderna är väldigt tydliga. Vissa län utmärker sig genom en mycket stor andel nyproduktion av bostadsrätter i förhållande till andelen som finns till salu på begagnatmarknaden. I andra län är det precis tvärtom.

Antal bostadsrätter till salu sorterat efter län

Tre tips på vägen från SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann

  • Tänk noga igenom hur du vill bo. Finns det ett motstånd mot att köpa endera helt nytt, eller begagnat, fundera på varför du känner så. Finns motståndet kvar, så låt bli.

  • Att köpa en helt ny bostadsrätt innebär att du får vänta längre på inflyttning än om du köper en bostadsrätt på begagnatmarknaden. Planera därför för en lösning på ett eventuellt tidsglapp mellan det att du säljer din nuvarande bostad och inflyttningen i den nya.

  • Köper du begagnat är det möjligt, och ibland självklart, att det förekommer en budgivning i konkurrens med andra som vill köpa samma bostad. När du köper nyproducerat är priset fastställt. Ingen budgivning således, och du vet därmed i förväg exakt vad ditt nya boende kommer att kosta.

 

För mer information, vänligen kontakta:

Claudia Wörmann, Boendeekonom SBAB, telefon: 0709-90 68 14, claudia.wormann@sbab.se

Karin Hellgren, Informationschef SBAB, telefon: 0706-68 38 24, karin.hellgren@sbab.se


Om statistiken

Utbudet nyproduktion
Visar antal bostadsannonser som varit aktiva någon gång under senaste fyra veckorna. Inkluderar inte planerade bostäder men bostäder som är under uppförande och som är bokningsbara.
Utbudet succession (begagnade bostäder)
Visar antal bostadsannonser som varit aktiva någon gång under senaste fyra veckorna.
Felmarginaler
Då mäklare eller byggherrar byter publiceringssystem kan detta påverka statistiken på grund av att det uppstår dubbletter under perioden.