Press

Pressmeddelande | 2017-02-23

Åre och Sälen är de mest populära skidorterna 2017

Lagom till sportlovet har SBAB undersökt vilka orter i fjällen svenska folket föredrar. Åre och Sälen hamnar i topp, tätt följt av Riksgränsen. Minst populärt är Gesunda, dit ingen angav att de planerar att åka i år.

SBAB har undersökt vilka orter i fjällen svenska folket helst semestrar i. Den riksrepresentativa undersökningen genomfördes av Sifo, som ställde frågan ”Om du fick välja fritt, var skulle du helst åka?” till 1034 personer. Resultatet visar att Åre är mest populärt i år, medan en långt mindre andel planerar att åka till Säfsen och Gesunda.

Topplista: de mest populära orterna i fjällen

Andel som svarat att de vill åka till respektive ort anges i procent

   
1.Åre 23 %
2.Sälen 22 %
3.Riksgränsen (Abisko, Kebnekaise, Sarek)21 %
4.Vemdalen/ Funäsdalen/Lofsdalen/Tänndalen17 %
5.Hemavan/Tärnaby 6 %
6.Annan ort 5 %
7.Ramundberget/Bruksvallarna4 %
8.Grövelsjön/Särna3 %
9.Orsa/ Grönklitt 3 %
10.Romme2 %
11.Säfsen 1 %
12.Bjursås/Gesunda1 %
13.Järpen/ Trillevallen1 %
14.Gesunda 0 %

- Det är intressant att Riksgränsen hamnar på tredje plats eftersom det är Sveriges allra nordligaste skidområde. Avstånd verkar inte vara ett problem när vi väljer sportlovsort. Undersökningen visar även att vi är ett riktigt fjällälskande folk. Hela 75 procent i undersökningen angav att de kan tänka sig att semestra i de svenska fjällen en annan säsong än vintern, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.


Flera fördelar med att äga sitt eget boende i fjällen

Under fjällsemestern är det vanligast att hyra en stuga eller lägenhet (34 %), snarare än att bo på hotell eller vandrarhem. Över hälften (54 %) av de som äger ett eget fritidsboende i fjällen ser fjällbostaden som en investering i den egna fritiden, det vill säga att det är ett sätt att kunna vara i fjällen så ofta de vill.

- Att köpa en fjällbostad är helt klart en investering, antingen för att kunna bo där själv under semestern eller för att kunna tjäna pengar på uthyrning när boendet står tomt. För den som går i köptankar avseende en fjällbostad kan det vara bra att veta att väldigt många kan tänka sig att åka norrut även när det inte är vintersäsong, till exempel för att fjällvandra och njuta av vidder och natur. Det borgar för en möjlighet att hyra ut flera veckor om året, om det nu är vad man vill, säger Claudia Wörmann.


Om undersökningen

SBAB har av TNS/ Sifo beställt undersökningen som under en dryg vecka i januari 2017 besvarades av 1034 personer i åldern 20 till 80 år. De som svarat utgör ett representativt urval ur befolkningen avseende kön, ålder och geografi. Hela rapporten finns att ladda ner på www.sbab.se/press.  

För mer information, vänligen kontakta:

Claudia Wörmann, Boendeekonom SBAB, 0709 90 68 14, claudia.wormann@sbab.se

Karin Hellgren, Informationschef SBAB, 0706 68 38 24, karin.hellgren@sbab.se