Press

Pressmeddelande | 2017-02-16

Prisvärt boende men dyrt käk i fjällen

SBAB har sammanställt svaren från 1 034 personer och tagit reda på deras inställning till att semestra i de svenska fjällen. En av frågorna var om något upplevs som dyrt vid en fjällvistelse. 36 procent anser att restaurang- och cafébesök är dyrt och 34 procent tycker att liftkorten är dyra. Varken skidskola eller boende upplevs som för dyrt av så många.

Vad tycker fjällresenären är dyrt?

Procentsatserna är antalet av totalen som svarat ja 
Restaurang- cafébesök36%
Liftkort34%
Afterski och andra nöjen28%
Skidhyra20%
Skidskola14%
Boende11%

-    Det här är ju lite knepigt. Vissa delar kan man välja bort, som att besöka restaurang och café, gå på afterski och andra nöjen, medan exempelvis lifkort och skidhyra ju är en förutsättning för själva vistelsen, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Laga egen mat är det vanligaste
SBAB var intresserade av att veta om de som åker till fjällen har en budget. Och svaret på den frågan är ja. Endast 15 procent säger att de inte är så noga med kostnaderna.

Hur gör du för att hålla nere kostnaderna?

Flera svar möjliga 
Självhushåll istället för restaurangbesök55%
Undviker de dyraste perioderna ex vis skolloven38%
Bor tillsammans med andra och delar kostnader27%
Egen eller lånad skidutrustning23%
Bor en bit bort från backen/ skidspåret11%
Försöker låna bostad av vänner och bekanta11%
Bor med låg standard8%
På annat sätt5%

Restaurang- och cafébesök toppar listan över vad som är dyrt, då blir självhushåll lösningen. Den som kan åka andra perioder än på skolloven (då priserna är högre) kan spara en del pengar. Att bo tillsammans med andra och dela kostnader för boende och matutgifter är också något som en del väljer. En dubbelt positiv upplevelse, om man åker med vänner till en billigare kostnad. 23 procent försöker låna eller ha egen utrustning för att på så sätt spara in på kostnaden för skidhyra.

Endast 8 procent försöker hålla nere kostnaderna genom att välja ett boende med lägre standard. Det kräver en förklaring.

- Många fritidsbostäder framför allt i de norra delarna av Sverige är mer att betrakta som permanenthus, med hög standard. Det är en delförklaring att så få väljer ett boende med låg standard som alternativ, helt enkelt för att dessa bostäder inte längre finns i så stor utsträckning. Utedasset har ersatts av bubbelbad. Och vem vill egentligen sitta på ett utedass i minusgrader, säger Claudia Wörmann.

Om undersökningen

SBAB har av TNS/ Sifo beställt undersökningen som under en dryg vecka i januari 2017 besvarades av 1 034 personer i åldern 20 till 80 år. De som svarat utgör ett representativt urval ur befolkningen avseende kön, ålder och geografi. Hela rapporten presenteras nästa vecka.

För mer information, vänligen kontakta:

Claudia Wörmann, Boendeekonom SBAB, 0709 90 68 14, claudia.wormann@sbab.se

Karin Hellgren, Informationschef SBAB, 0706 68 38 24, karin.hellgren@sbab.se