Press

Pressmeddelande | 2016-04-07

Drömmen om fritidshuset: Stockholms skärgård petad från förstaplatsen

För tredje året i rad har SBAB frågat var ett fritidshus ska ligga geografiskt för att vara attraktivt. Sedan starten av mätningen har ett fritidshus i Stockholms skärgård legat i topp. Men inte längre. I år kniper fritidshuset på Gotland åt sig förstaplatsen.

I toppen av rankingen när svenska folket får välja hittar vi de klassiska fritidshusområdena Gotland, Stockholms skärgård, Öland och Bohuslän. De har legat i topp sedan SBAB startade mätningen. Väletablerade fritidshusställen, alla med sin egen särart, och omtyckta av svenska folket.

Ranking 2016

-    Att just Gotland hamnar i topp och har petat ned Stockholms skärgård är inte förvånande. Få kan realisera drömmen om ett fritidshus i Stockholms skärgård på grund av de höga priserna, fler kan göra det på Gotland på grund av prisläget. Jag tycker det är intressant att titta längre ned i listan, fritidshusen i Blekinge skärgård har klättrat från en tionde plats till en sjundeplats i rankingen, säger Claudia Wörmann boendeekonom på SBAB.  


Helst äga
41 procent vill äga sitt fritidshus, 34 procent vill helst hyra. Övriga (25 procent) är inte intresserade av fritidshus alls.
Vill du hyra eller äga ditt fritidshus?

Max 3 timmars resväg
På frågan om hur långt man kan tänka sig att resa till sitt fritidshus (med bil enkel väg) svarar närmare hälften max 3 timmar.

- Många prioriterar att ha nära till sitt fritidshus, vilket är sunt, då nyttjas det sannolikt oftare.  Sen finns det förstås undantag, som exempelvis att ha fritidshus på Gotland, då blir den längre restiden inte bara accepterad utan även en förutsättning, säger Claudia Wörmann.  


Låna mindre eller inte alls
SBAB ville också ta reda på inställningen till att låna pengar till köp av fritidshus. 42 procent av de medverkande är av uppfattningen att man bör låna mindre än vid köp av permanentbostad. 24 procent anser att man inte bör låna alls, och övriga (19 procent) att man kan låna i lika hög grad som till köp av permanentboende. 15 procent hade ingen uppfattning.

- Att svenska folket anser att man inte ska belåna sig för högt vid köp av fritidshus är både sunt och ligger i tiden med tanke på den pågående diskussionen om skuldsättning, säger Claudia Wörmann.

Om undersökningen
SBAB:s undersökning Fritidshuset 2016 baseras på en enkät som SBAB låtit CINT/Snabba Svar genomföra 23 till 30 mars 2016. I undersökningen har 1034 personer från hela Sverige i åldern 20-80 år svarat.

För mer information, kontakta gärna:
Claudia Wörmann, Boendeekonom SBAB,
telefon: 0709-90 68 14, e-post: claudia.wormann@sbab.se

Karin Hellgren, Informationschef SBAB,
telefon: 0706-68 38 24, karin.hellgren@sbab.se