Press

Pressmeddelande | 2016-01-26

Varför får så många noll procent i sparränta?  

Många svenskar får noll procent i ränta på sitt kontosparande utan att vara medvetna om det eller ens bry sig. Bara var femte vet exakt vilken ränta de har, visar en enkätundersökning som SBAB nyligen låtit göra. De vanligaste skälen till att man inte har jämfört olika sparkonton är:

1. ”Nej, jag har inte jämfört aktörer då skillnaderna är små och det gäller så lite pengar ändå” (svarsandel 29 procent).

- Om du har 100 000 kr på ett konto med 0,8 % sparränta, så blir det 800 kr på ett år i intjänad ränta. Det är nästan en tusenlapp för en manöver som tar dig 3 minuter att göra över nätet. Det är en ganska bra timpenning. Dessutom ska man inte underskatta ränta-på-ränta-effekten över tid, säger Emma Persson, Boendeekonom på SBAB.  

2. ”Jag har jämfört lite grann men borde kanske lagt mer tid på det” (svarsandel 24 procent).

- Det behöver inte alls ta mycket tid eller ansträngning. Internet är ett fantastiskt verktyg för prisjämförelser. Googla fram en oberoende prisjämförelsetjänst, jämför olika aktörer, öppna ett konto hos den bank du vill spara hos och flytta över pengarna från din nuvarande bank. Totalt tar denna manöver dig en halvtimme om du har ett bank-ID. Den halvtimmen av ditt liv kan alla prioritera att få fram, säger Emma Persson.  

3. ”Nej, jag har inte ork/förmåga att sätta mig in i sådana frågor” (svarsandel 14 procent).

- Det här är inte en manöver som kräver att du kommer ihåg Pythagoras sats från högstadiets matematiklektioner eller förstår hur pensionssystemet fungerar. Detta är bland det enklaste och snabbaste du kan göra för att få lite avkastning på ditt sparande, säger Emma Persson.

Resten av svaren fördelades på ”jag har kollat upp aktörer och valt den som jag anser vara bäst” med 25 procents svarsandel och ”jag har inte sparkonto och tänker inte skaffa heller” med 8 procent.

Om undersökningen

Undersökningen har genomförts under perioden 6-13 januari 2016 via en webbenkät av CINT/SnabbaSvar.se på uppdrag av SBAB. 1 010 personer i åldrarna 20-80 år har svarat på enkäten. Undersökningen presenteras i sin helhet i en rapport som publiceras 25 januari.


För mer information, kontakta gärna:

Emma Persson, Boendeekonom SBAB, telefon: 0761-09 27 30, emma.persson@sbab.se

Karin Hellgren, Informationschef SBAB, telefon: 0706-68 38 24, karin.hellgren@sbab.se