Press

Pressmeddelande | 2014-12-17

40 miljoner julklappar under granen i år

I genomsnitt köper vi julklappar till fem personer i år vilket är en person mindre än vi köpte till förra året. Totalt kommer vi att köpa 40 miljoner klappar i år. De flesta kostar mellan 100 och 500 kronor styck, men det finns de som är betydligt dyrare. Extremt dyra julklappar förekommer dock bara i storstäderna. Det visar en undersökning av SBAB.

Majoriteten av svenska folket köper julklappar till mellan tre och sex personer i år. Vanligast är att köpa till fyra personer, vilket 14 procent gör. I genomsnitt köper vi dock julklappar till fem personer. Det är en person mindre än förra året då vi i genomsnitt köpte klappar till sex personer. Kvinnor köper julklappar till närmare sex personer var, och män till knappt fem personer.

- Eftersom det finns ungefär åtta miljoner personer över 15 år i Sverige och vi i genomsnitt köper fem julklappar var, så kommer vi att köpa runt 40 miljoner julklappar i år, säger Maria Landeborn, privatekonom på SBAB.

I Mellersta Norrland handlar man i snitt julklappar till 5,6 personer, den högsta andelen i landet. I Övre Norrland och Stockholms län handlar man i genomsnitt bara till 4,9 personer, vilket är lägst i landet. 

Dyra julklappar ett storstadsfenomen

Den vanligaste prislappen på en julklapp är mellan 100 och 500 kronor. Så mycket betalar sex av tio (61 %) i genomsnitt. 16 procent betalar mellan 500 och 1 000 kronor per julklapp.

En procent av befolkningen lägger över 10 000 kronor per julklapp. Hela andelen är koncentrerad till storstadsregionerna. I Stockholms län betalar 0,7 procent över 10 000 kronor per klapp, i Östra Mellansverige där Uppsala ingår är andelen 0,6 procent och i Västsverige där Göteborg ligger är andelen 1,3 procent. I övriga delar av landet är andelen noll.

- En anledning till att så dyra julklappar bara förekommer i storstäderna är att det finns fler förmögna hushåll där. I genomsnitt har de som bor i storstäderna både större tillgångar och högre inkomster, säger Maria Landeborn.

Minst betalar boende i övre Norrland per julklapp. Där är andelen som betalar över 5 000 kronor i snitt för julklappana noll.


Om undersökningen

Undersökningen har genomförts under perioden 13-19 november 2014 via en webbenkät av CINT/SnabbaSvar.se på uppdrag av SBAB. 1052 personer i åldrarna 15-80 år har svarat på enkäten. Rapporten Julklappspengarna 2014 finns i sin helhet här.

För mer information, kontakta gärna:

Maria Landeborn
Privatekonom SBAB
0766-447 881
maria.landeborn@sbab.se

Karin Hellgren
Informationschef SBAB
0706-68 38 24
karin.hellgren@sbab.se