I april i år uppmättes i Ukrainakrisens kölvatten ett rekordlågt förtroende för långsiktigt fondsparande i Ryssland och Östeuropa. När samma fråga ställdes i juni har förtroendet för marknaderna återställts. Det sker samtidigt som viljan att investera på andra tillväxtmarknader har avtagit.
Detta visar SBAB:s Fondbarometer som baseras på en enkätundersökning, genomförd av Snabba Svar 10-17 juni 2014, med 1 041 svarande.
Andelen som föredrar att placera sina fondpengar i Ryssland och Östeuropa började falla redan under vintern, vilket förstärkts ytterligare under våren då endast drygt 2 procent ansåg att denna region var bäst för fondsparande på 5-10 år sikt. I juni har dock förtroendet återställts och andelen som föredrar denna marknad framför övriga ligger nu på samma nivå som förra sommaren.
När vi ställde frågan i april om vilka marknader som är bäst för långsiktigt fondsparande befann vi oss i den intensivaste delen av Ukraina-krisen, sedan dess har situationen lugnat ner sig avsevärt. Nedtrappningen genom det relativt lyckade valet i maj och minskat tryck från Ryssland verkar direkt ha återställt förtroendet för långsiktiga investeringar inom fondsparande. Möjligen ser många köplägen på grund av pressade priser på nämnda marknader men risken för ytterligare en kris måste också bedömas som relativt liten hos de som vill satsa på 5-10 års sikt i Ryssland eller Östeuropa.
- Man förvånas av hur snabbt förtroendet har återställts för marknaderna i Ryssland och Östeuropa. Den rimligaste förklaringen är att konfliken och Rysslands agerande ses som en engångsföreteelse. Men vad händer om krisen blossar upp igen, kan förtroendet därefter återigen återställas lika snabbt, eller blir det då mer permanent skadat?, säger Tor Borg, Chefsekonom på SBAB.
Värt att notera är även att Ryssland och Östeuropa vänder upp trots att alla andra tillväxtmarknader tappar i attraktionskraft.
Samtidigt som Ryssland och Östeuropa ökat i attraktivitet ser man att osäkerheten har vuxit markant. Andelen som inte vet vilket marknad som är att föredra för långsiktigt fondsparande har ökat från 30 procent, där den legat stabilt i ett år, till hela 40 procent!
Kapital tenderar att vända hem när situationen i världen uppfattas som osäker. Det verkar också vara fallet denna gång då den svenska marknaden för fondsparare lockar allt fler. Asien är den region som tydligast har utvecklats i motsatt riktning och långsiktigt fondsparande där är nu klart mindre populärt än i Sverige.
Läs Fondbarometern nr 2 2014 i sin helhet här.
En kortare videokommentar finns på SBAB Play.
Tor Borg, Chefsekonom SBAB
Telefon: 076-118 09 02
tor.borg@sbab.se
Karin Hellgren, Presschef SBAB
Telefon: 0706-68 38 24
karin.hellgren@sbab.se
Andreas Leifsson, analytiker SBAB
Telefon: 070-788 99 45
andreas.leifsson@sbab.se