Press

Pressmeddelande | 2013-02-22

Så mycket pengar spenderar vi på sportlovsveckan

Ungefär vart femte hushåll planerar en resa eller andra aktiviteter på sportlovet i år. I genomsnitt spenderar vi cirka 7 000 kronor på aktiviteterna, och de flesta betalar med lön eller sparpengar även om en och annan tar fram kreditkortet. Vanligast är att hushåll med tre eller färre familjemedlemmar hittar på något särskilt. Det visar en undersökning som SBAB Bank har låtit göra.

Bland de som har närmast till snö och skidbackar är andelen med sportlovsplaner högst, det vill säga i norra Sverige. Det kan bero på att de varken behöver resa långt eller sova över för att komma ut i skidspåren. I södra och västra Sverige är det betydligt färre som har något planerat. Här är andelen med resor och sportlovsaktiviteter i kalendern bara 13 procent, jämfört med 27 procent i Övre Norrland.

De som har valt att åka utomlands på sportlovet i år kan glädja sig åt att de får mer för pengarna år 2013 än de fått de sista 20 åren eftersom kronan är så stark. Det kan de tacka Riksbankens motvilja till att sänka räntan mer och den svaga konjunkturen i Europa för.

– Om man ångrar sig och trots allt vill iväg på skidsemester, så är tipset att leta efter billiga sista minuten-biljetter, att åka till små orter i billiga länder som Rumänien, Tjeckien eller Bulgarien där boende och liftkort kostar mindre och att laga middag hemma i lägenheten eller stugan istället för att gå ut, säger Maria Landeborn, privatekonom på SBAB Bank.

Så mycket kommer hushållen i olika regioner att spendera i genomsnitt på sina sportlovsaktiviteter.

Undersökningen Sportlovet 2013 är bifogad till pressmeddelandet och innehåller bland annat följande:

  • I genomsnitt spenderar de som har sportlovsplaner strax över 7000 kr per hushåll.
  • De flesta kan betala med lön och sparpengar. Fem procent använder kreditkortet.
  • Mest pengar lägger de som bor i Norra Mellansverige - nästan 10 000 kr/hushåll
  • I övre Norrland ska 27 procent hitta på något på sportlovet. Det är högst i landet.
  • I övre Norrland spenderar man i genomsnitt minst pengar på sportlovet, drygt 5000 kr/hushåll. Kanske beror det på att snö, skidspår och backar finns precis runt knuten?
  • I västra och södra Sverige, d.v.s. i trakterna kring Göteborg och Malmö, är det bara 12 respektive 14 procent som har sportlovsplaner över huvud taget.

Fakta om undersökningen

Undersökningen är gjord av Cint/SnabbaSvar.se på uppdrag av SBAB Bank den 14-20 februari 2013. Resultaten baseras på en onlinepanel med 1038 respondenter från ett nationellt representativt urval bland män och kvinnor i åldern 15-80 år.

För mer information, vänligen kontakta:

Maria Landeborn, Privatekonom SBAB Bank Telefon: 08-614 43 40, Mobil: 0766-447 881, mailto:maria.landeborn@sbab.se

Tor Borg, Chefsekonom SBAB Bank Telefon: 08-614 38 84 , Mobil: 0761-18 09 02, mailto:tor.borg@sbab.se