Press

Pressmeddelande | 2013-02-06

Åtta av tio vilsna i fonddjungeln

Fonder är en folkrörelse i Sverige. Åtta av tio fondsparar, men en lika hög andel tycker att de har för liten kunskap när de ska välja rätt i fonddjungeln. Viktigast vid valet är hur fonden gått tidigare och magkänslan. Får spararna välja var pengarna ska växa de närmaste åren blir det i Sverige och Asien. Bubblare är Afrikafonderna. Det visar en undersökning som SBAB Bank har låtit göra och som presenteras i den första utgåvan av rapporten ”Svenska folket & fonderna”.

– Nyckeln till ett framgångsrikt sparande behöver inte vara att kunna mest. Genom att vara långsiktig och spara regelbundet istället för att köpa allt vid ett tillfälle ökar man chansen att det går bra. Att sprida ut pengarna i olika regioner av världen ökar också chansen att få en bra avkastning på sikt, säger Maria Landeborn, privatekonom på SBAB Bank.

Majoriteten av befolkningen tycker att fondavgiften är viktig, men när det gäller att välja ut den absolut viktigaste faktorn platsar den inte ens på topp tre-listan. Istället är det hur fonden gått tidigare som kniper förstaplatsen. Även magkänslan kvalificerar in bland de tre viktigaste faktorerna vid fondvalet.

– Allra längst ner på listan med tre procent av rösterna kommer fondbranschens egen kvalitetsstämpel, nämligen hur många stjärnor fonden har fått av Morningstar. Med tanke på att stjärnorna både tar hänsyn till hur fonden presterat tidigare, risken och avgiften jämfört med andra fonder i samma kategori, är det egentligen en ganska bra utgångspunkt, säger Maria Landeborn.

Rapporten Svenska folket & fonderna är bifogad detta pressmeddelande och innehåller följande rubriker:

• Åtta av tio tycker inte de har tillräcklig kunskap när de ska välja fonder


• Magkänslan viktigare än avgift och rekommendationer


• Avgiften är viktig, men få vet att den redan är bortdragen från fondkursen


• Drygt hälften planerar att se över sina fondval och spara mer


• Aktiefonder årets trend – företagsobligationsfonder iskalla


• Spararna ratar USA och Europa och satsar på Sverige och Asien


• Nio av tio tittar till sina fonder minst en gång om året


• Undersökningens uppläggning och metod

Fakta om undersökningen
Undersökningen är gjord av Cint/SnabbaSvar.se på uppdrag av SBAB Bank den 10-16 januari 2013. Resultaten baseras på en onlinepanel med 1039 respondenter från ett nationellt representativt urval bland män och kvinnor i åldern 15-80 år.

För mer information, vänligen kontakta:
Maria Landeborn, Privatekonom SBAB Bank
08-614 43 40, 0766-447 881, maria.landeborn@sbab.se

Tor Borg, Chefsekonom SBAB Bank
08-614 38 84, 0761-18 09 02, tor.borg@sbab.se